Halve Zoolstra


"Ik heb nooit tegenstellingen gezien tussen de ene kunstvorm en de andere. De overheid is geen smaakpolitie."
Aldus Halve Zoolstra in de LC van vandaag.
De overheid hoeft geen enkele rol te spelen in het in stand houden van de "hogere" kunsten, want die zijn immers totaal niet belangrijker dan Geer, Goor of Rieu. Wat de mensen mooi vinden, dat is kunst. Talentontwikkeling is flauwekul. (Waar de "topinstellingen" over een tijdje hun mensen vandaan moeten halen, is een groot raadsel.)
Dat kunst van belang is voor een beschaving, voor het geweten der natie, wordt totaal niet onderkend. En ik moet toegeven: dat is een stuk slimmer dan het openlijk verbranden of "ontaard" verklaren ervan. Dit kun je doen mét instemming van de massa's die door de tv allang sufgeluld zijn.
Halve Zoolstra is een man zonder visie, zonder enig gevoel voor wat "cultuur" inhoudt, namelijk dat waarin een mens boven zichzelf uitstijgt, het Fressen voorbij. Een luxe, natuurlijk. Maar alleen in het licht van hongersnood. Verder is in alle verschrikkelijke omstandigheden kunst de mens een uitweg geweest, een redding.
Hoe komt zo'n onbeschaafd iemand op zo'n post? Dat hebben we met z'n allen laten gebeuren. Omdat de overheden die we gekozen hebben hun taak als "smaakpolitie" hebben laten liggen. Smaakpolitie is een walgelijk woord, het gaat hier om goed ouderschap, goed rentmeesterschap, goed zorgen voor je "onderdanen." Halve Zoolstra laat zijn kindertjes over aan de uitdeler van giftige snoepjes, en verzuimt ze te wijzen op de gevaren ervan. Omdat hij die zelf niet kent, waarschijnlijk.
Waar staan die barricaden? Op het Zaailand misschien, waar we straks een enorm Fries Museum krijgen dat leeg zal blijven omdat er geen kunst meer gemaakt wordt? Nou, dan stoppen we daar mooi die rolstoelers in. Over entartet gesproken. Maar dat terzijde.

toevoeging:
Terug van Schrijfcafé lees ik verder in de LC. Op pagina 6 een vlammend stuk van Ramsey Nasr dat zo eindigt:

Wat nu gebeurt is bewuste afbraak, uit volstrekte rancune en volstrekte desinteresse. Deze mensen die zogezegd in dienst van het vaderland problemen moeten oplossen, wissen zo elke gedachte aan een vaderland uit.

Ik ben maar zo brutaal geweest het hele artikel online te zetten.

Dit bericht is geplaatst in kunst met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Halve Zoolstra

 1. Schrips schreef:

  ik reageer maar ben mn stukje kwijt! error, verdorie!
  wat zei ik ook alweer voor leuks

 2. Sagita schreef:

  Het zal er wel op neerkomen dat net als de vrouwen in de jaren 80 - eerst hun betaalde banen wegbezuinigd, waarna vrijwilligers werk gestimuleerd - de kunstenaars straks onbezoldigd verder mogen fröbelen, want verder dan de kleuterschool is deze regering niet gekomen.

 3. adriaanhendriks schreef:

  De markt regeert, met gedoogsteun van een peloton gereïncarneerde SS-ers. Alles waar geld bij moet is inferieur en verachtelijk.

 4. Schrips schreef:

  en ook bedankt voor je toevoeging

 5. Rein Swart schreef:

  Goed om hier aandacht aan te besteden, hella. Het is ongelooflijk dat een stel dwazen zomaar kunnen afbreken wat van essentiële waarde is voor onze beschaving. Je schaamt je om in zo'n land te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *