radio gaga

Er komt een tweet voorbij waarin wordt aangekondigd dat het radioprogramma Adres Onbekend naar radio 5 wordt verbannen. Ik woon nu alweer 6 jaar in Nederland, maar radio 5 heb ik nog nooit kunnen vinden. De Sandwich is erheen verhuisd, en Andermans Veren, beide programma's waar ik graag naar luisterde.
Voor ik emigreerde, was radio 4 m'n favoriete zender. Ik had 'm altijd aanstaan in de keuken, en liet 'm aan, ook als de muziek voor mijn oren te moeilijk was. Ik leerde ervan, mijn muzieksmaak werd opgerekt, en kennis en luistervaardigheid breidden zich uit.
In Schotland kon ik radio 1 op de middengolf ontvangen. Wat een zaligheid! Veel vrijdagochtenden aan de keukentafel doorgebracht, met de marathoninterviews.
In Amerika luisterde ik naar NPR, goed qua nieuwsvoorziening, bijzondere radiodocumentaires, literatuur, Prairie Home Companion, en klassieke concerten. Voor de betere nieuwsvoorziening (Democracy Now) en útwrytskere muziek luisterde ik naar Pacifica Radio.
En toen terug naar Nederland. Waar de radio de laatste jaren systematisch is afgebroken.
Ik weet niet wat voor krankzinnigen daarover de scepter zwaaien. Het zijn waarschijnlijk managers die betaald krijgen als ze zichtbaar managen. Nadenken is daarbij niet nodig. Tenminste: kent u één jongere die sinds het toevoegen van kwizzen naar het radio 1 journaal is gaan luisteren? Kent u één jongere die naar de gezellige muziekbrij luistert die Andermans Veren heeft verdrongen? Natuurlijk niet. Het zijn nog steeds dezelfde top2000 luisteraars van altijd. De jongeren hebben hun muziek op de ipod, die weten nauwelijks nog wat radio is.
Kent u één Frans Bauer-adept, die door het klotsend gezalf van Maartje van Weegen is overgestapt naar radio 4? Kent u überhaupt iemand die zo van klassieke muziek houdt maar geen cd's kan kopen, dat hij het hockey-gebral van meneertje Rutten tussen de nummers door voor lief neemt?
Die manager, zullen we die opsluiten in een geluiddichte cel, en radio 1, 2, en 4 tegelijk snoeihard aanzetten tot hij om genade smeekt?
En mogen we dan alstublieft radio terug die géén belediging is voor smaak of intelligentie, net zolang tot de laatste dertiger onder ons is uitgestorven en we allemaal rechtstreeks op onze eigen ether zijn aangesloten?

Teken de petitie: Adres Onbekend moet blijven op radio 2!

afbeelding
Lees hierbij ook het opnieuw zeer actuele artikel van Victor de Stuers in de Gids van 1873: Holland op zijn Smalst. Over de waarde van Kunst.

Dit bericht is geplaatst in kunst met de tags , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op radio gaga

 1. Lieve Heldinne,
  Wat een herkenbare onrust. Ook ik baalde van het verplaatsen van de Sandwich en Andermansveren. Tot ik ontdekte dat in mijn auto op AM 747 de programma's weer te beluisteren waren. En als het in mijn auto kan, dan moet het ook via het internet kunnen. Na wat heen en weer klikken ontdekte ik het volgende:
  Radio 5 is te ontvangen op AM 747. En via het internet te beluisteren op http://www.radio5nostalgia.nl/ kies dan voor live luisteren.

  Een bijkomstig gelukje: op zaterdag luister ik nu naar BOS, de beodhistische omroep met waardevolle gesprekken. En als ik van mijn werk naar huis rijd, luister ik naar Tineke de Nooy. Niet echt een hoogstandje qua programma's maar wel een lekkere thuiskomer. Elke keer een leuk thema. Geen rampestamp muziek, maar evergreens en meezingers (op die kweelmuziek na, maar dat neem ik voor lief). 's Avonds tussen 7 en 8 OBA-live met Theodor Holman, met alleen maar gesprekken, van alles wat...
  Radio 2 luister ik bijna nooit meer. Zelfs thuis luister ik AM 747 als achtergrond op mijn pc.

  Succes!

 2. Heldinne schreef:

  Ah, dat is een goede tip! Op 747 luisterde ik altijd naar Radio1 maar dat is dus veranderd!

 3. adriaanhendriks schreef:

  Het is altijd prettig om een woedend stukje te lezen, vooral als daarin het algehele culturele en morele verval van ons land en volk wordt gehekeld.

  Maar dat radio 5 van de Friesche kabel geweerd wordt kan ik mij eerlijk gezegd niet goed voorstellen. Vraag het UPC, ze vinden het vast heerlijk om een keer met een probleem te worden geconfronteerd dat ze zomaar kunnen oplossen. En anders is Radio 5 in ieder geval via het internet beluisteren op : http://www.nederland.fm Gewoon, onder het werken op je computer door. Ja, dat hebben die managers prima geregeld.

 4. Novelle schreef:

  mooi mooi bedankt voor het schrijven dat dit blogje en de reactie met de tip.

 5. Albert de Boer schreef:

  Wat dacht je van het vertrek van Viertakt van Hans Hafmans tussen 07.00 en 09.00? Vervangen door: Jawel, Annet van Trigt tot 9! Wat geweldig. Duizenden mensen met petities en een discussie op internet, waarin de manager aangeeft dat wij er geen verstand van hebben. Het is haar (ja echt waar) vak! Vervolgens wint het programma de nipkovschijf of zoiets en is Annet na 3 maanden wegens gebrek aan luisteraars en het niet kunnen uitspreken van Moessorgski weer verdwenen. Ja met radio 4 gaat het echt voortreffelijk na het aantreden van de nieuwe manager!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *