een stuurloos kind (sv)

Tractaat ter gelegenheid van 21 mei 2011, de Dag des Oordeels

Zijn wij niet allen gelijk een stuurloos kind? En slagen niet daarom zoveel mannen (meest mannen) erin om een schare volgers te binden aan hun eigen stuurloosheid? Als je je met z'n allen aan iets vasthoudt, geeft dat tenminste de illusie van sturing. En als de grote leider zelf zijn kompas een beetje ziet wiebelen, dan vindt hij gewoon een groot stuur in de lucht uit, of op de kalender.
Het Grote Stuur van vandaag heet The Rapture.
Iedereen bij die leider achterop de fiets (het beeldenrijk splitst mij een fietsstuur voor ogen) weet: God is moe, binnenkort heeft Hij (Zij? denk ik, zij niet) het wel gehad met mensheid en aardkloot, maar dan zal Hij met verrukking (rapture) neerzien op ons pelotonnetje en ons met tandem en al de hemel in laten fietsen.
Luchtfietsers.
Als God net zo'n wreed gevoel van verrukking ontleent aan het in het vuur smijten van levende en dode mensen als zij, dan hoop ik bij God dat Hij niet bestaat.
Ik denk dat God zichzelf soms voelt als een stuurloos kind. Want je kunt op deze aarde wel aan het bijsturen blijven maar het helpt allemaal geen flikker. Misschien projecteer ik nu mijn eigen stuurloze gevoelens op Hem/Haar/Het.
Volgens mij moeten we ons stuur – onze richting – zoeken in dat wat wereld en kosmos mooier en liefdevoller maakt. Dat is voor iedereen anders. Daarom is het aloude "Follow your bliss" van Joseph Campbell zo'n goed stuur. Als iedereen zijn eigen rapture zoekt, doet iedereen precies dat waarvoor hij op deze wereld is. En heeft niemand het nodig om "gered" te worden ten koste van miljarden andersdenkenden.
Elke dag is een dag des oordeels. Heb ik 'm verdaan, of heb ik mijn stuur in de goede richting gehouden?

Here endeth the lesson.

Dit bericht is geplaatst in schrijfveren met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op een stuurloos kind (sv)

  1. reflexxus schreef:

    Duidelijk!en (uiteraard) goed geschreven. Voor mij nieuw, ik heb het woord moeten opzoeken (uitgelaten!, vond ik als vertaling) vond er een prachtig plaatje bij met "opstijgende" mensen.(klopt dat?)

  2. Sagita schreef:

    Ik dacht dat DE WERELD pas in december 2012 zou vergaan. Voordel van zo'n massaal vergaan is dat niemand de rotzooi van een ander hoeft op te ruimen. Maar helaas vergaat de wereld iedere dag voor hoeveel ? mensen als zij deze aardkloot verlaten. Het groene paradijs verruilen voor wat? Mooie afbeelding Heldinne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *