altijd maar weer Goethe

Ook vandaag stond het weer op twitter, dat Goethecitaat over beginnen en heldhaftigheid en magie, losjes geparafraseerd. Officieel luidt het zo:

Wat je ook doen wilt, waar je ook van droomt, begin ermee.
Heldhaftigheid is machtig, briljant en magisch.
W.H. Murray

Dit citaat kom je overal op het web tegen, in het Engels en in het Duits. En overal wordt het toegeschreven aan Goethe. Omdat ik het voor mijn Heldenreiscursus wilde gebruiken, en als bibliothecaresse altijd streef naar een foutloos notenapparaat, probeerde ik uit te vinden waar Goethe dat dan precies heeft opgeschreven. Af en toe stond dat erbij: uit de Faust. Nu staat de complete Faust op Gutenberg, zodat je er met control-f snel achter bent: uit de Faust komt het niet.
Na een avond lang snuffelen kwam ik er tenslotte achter via deze site. Daar worden meer toeschrijvingsmythen ontzenuwd. Het is van W.H. Murray (The Scottish Himalayan Expedition 1951). Het complete citaat luidt als volgt:

Zolang je niet toegewijd bent, aarzel je nog, kun je nog terug. Je bent niet effectief. Voor initiatief en creativiteit geldt er één elementaire waarheid, en als we die niet kennen, sterven al onze goede ideeën en prachtige plannen een vroege dood: zodra je je ergens definitief aan verbindt, komt ook de Voorzienigheid in beweging. Een ware stroom van weldaden komt voort uit je besluit: onvoorziene voorvallen, onverwachte ontmoetingen en materiële hulp waarvan je nooit had kunnen dromen. Ik heb een diep respect voor de regels van Goethe: Wat je ook doen wilt, waar je ook van droomt, begin ermee. Heldhaftigheid is machtig, briljant en magisch.

En zijn die laatste regels dan wél aan Goethe toe te schrijven?
Nee.
Ze zijn uit een heel vrije vertaling van de Faust door John Anster, die zo weinig gemeen heeft met het origineel dat er geen woord meer aan Goethe valt toe te schrijven.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op altijd maar weer Goethe

 1. Schrips schreef:

  Bedankt voor de prachtige citaten, ik hou ervan zulke dingen te lezen.
  Aan Goethe toegeschreven of niet, dat maakt mij niet uit. Wat mij uit je verhaal wel duidelijk wordt, is dat hij door zijn werk veel mensen ten diepste geïnspireerd heeft. Wat mij betreft mag hij nog veel en vaak geëerd worden met onze aandacht.

 2. Ferrara schreef:

  Leerzaam. Dank je wel

 3. adriaanhendriks schreef:

  Zolang je niet toegewijd bent, aarzel je nog of het wel van Goethe is en kun je nog terug. Heldhaftigheid is machtig, briljant en magisch.

 4. reflexxus schreef:

  ik breng geen respect op voor velen die een begin maken met hun klote dromen te verwezelijken.

 5. Schrips schreef:

  @reflexxus: dit lijkt mij een goede zin voor je blog van vandaag, een opspringertje maar dan zonder tje

 6. reflexxus schreef:

  @Schrips ik wou mijn blog netjes houden.

  (sorry, heldinne

  het kreukelwoord is: disse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.