als een huis

Schrijf een portret van je huis dat ook een portret van jezelf is.*
Er zit geen kelder bij mijn huis, ik heb ook nooit een kelder gehad. Wel de voorraadkast onder de trap natuurlijk, in ieder huis bijna, de veilige plek, het werd aangeraden daar te schuilen als er een orkaan kwam (in Texas). Mijn onbewuste is ook een veilige plek, daar ontwikkelt mij mij. Ik zie dat de trap ontbreekt op bovenstaand schema, maar ik weet wel wat mijn droomboek zegt: trap op beweeg je je in de goede richting, trap af niet.
Naar de zolder, zolders zijn fijn. Mijn huwelijk begon op een zolderkamer, en die kamer verschijnt nog vaak in mijn dromen. Dan moet ik daar weer gaan wonen, al onze meubels staan er nog, alleen is er nu een kind bij, dat verandert alles. Ik heb fijne tijden op zolders doorgebracht. Vroeger thuis, toneelspelend met verkleedkleren. Nu is de zolder mijn creatieve knutselplek, een heerlijk hol met weids uitzicht. Ik denk opeens aan de zolder in Brandsporen, waar zo lang niemand was geweest. Mooi, hoe zulke symboliek vanzelf in een verhaal sluipt.
Alle keukens waren gezellig, maar de droomkeuken in Texas deed me verlangen naar een keukentje dat ik met een aanrechtdoekje dweilen kon. Concrete plannen bekokstoven, in een overzichtelijke ruimte. En belangrijker: mijn éigen plannen, voor mijn eigen leven.
Mijn slaapkamer is nu een heerlijke, compacte ruimte met heel veel mooie stoffen. Ik lees er, schrijf er, slaap en droom er. Niemand kent mij daar, of het moeten de oude poppen bovenop de kast zijn. Het gevoel van in eigen warme armen te liggen is er heel sterk.
Wat heb ik veel badkamers gehad! Van superdeluxe tot doodeenvoudig. Nu is mijn badkamer zakelijk en rustig, koel en schoon.
Wat ik het fijnste vind aan dit huis, is dat het zo stevig staat. Als het stormt, tocht of kraakt het nergens. Als het vriest, is het nergens koud. Bij een hittegolf is het stil en koel. Wat heb ik een kou geleden in Schotland, en zelfs in Texas waar het reusachtige huis in de paar winterweken onmogelijk warm te stoken viel. Nu is dit huis mijn warme jas, zoals ik zelf mijn warme jas ben.
En Pjotr! Die wist na een keer verdwalen langs de sloot zijn nieuwe plek direct terug te vinden. Eindelijk genietend struinen in plaats van hitte-hijgend onder een struik.
Thuis is het mooiste woord.

laatste opdracht bij autobioserie "Het Huis"
Bij de afbeelding: Als je droomt over een huis, droom je over jezelf. Elke ruimte staat voor een bepaald aspect van jezelf.
zolder = bewustzijn, spiritualiteit
kelder = onbewuste
keuken = voeding (voor lichaam en geest), plannen maken (bekokstoven)
woonkamer = omgang met andere mensen
eetkamer = zorg voor jezelf, voeding, vriendschap
slaapkamer = rust, dromen, seksualiteit
badkamer = reinigen, oude dingen opruimen
balkon, terras = jezelf 'uitbreiden', rust en genieten
fundering = innerlijke kracht, hoe stevig je staat
deur = gelegenheid om meer over jezelf te ontdekken
tafel = dingen doen samen met anderen
stoel = hoe je jezelf ziet, je houding met betrekking tot het leven
toilet = je moet bepaalde zaken loslaten

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op als een huis

 1. adriaanhendriks schreef:

  Dankjewel. Bij de hierboven genoemde vertrekken zit er één waar ik toch wel heel vaak over droom. Dalijk maar eens proberen iets over te schrijven.

  henitanc

 2. Hinke Wiersma schreef:

  Wat een leuk inspirerend idee! Ik krijg zowaar zin om het eens uit te proberen.

 3. Heldinne schreef:

  De verhalen van de cursisten waren ook prachtig!

 4. reflexxus schreef:

  niet alleen geldt dit als je droomt over een huis, ook in het dagelijks leven. omdat alles in 3en gebeurt, op 3 nivo's ongeveer tegelijkertijd. als ik hier of daar lekkage heb weet ik dat ik te ver in de emotie ben geschoten. en als ik dan ook nog zelf de kraan had laten openstaan weet ik wiens "schuld" dat is.(k heb legio voorbeelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *