Trouw – the day after

Het waren weer bewogen dagen op Trouw. Een nieuwe site is natuurlijk altijd vervelend, net zoiets als wanneer ze de supermarkt herinrichten. Alles kwijt. Mijn twitterfeed was in de strijd gesneuveld, en ik vond het niet leuk dat ik daar niets over had gehoord. Verder bleek het opeens niet meer mogelijk gewoon te schrijven. Je moest een halve cursus html volgen om de layout van je artikel zo weergegeven te krijgen als je wenste.
Maar het kon nog erger. Reacties bleken opeens heel snel te verdwijnen. Er zat nu een moderator op, zo deelde de site automatisch mee. Deze moderator leek erg partijdig. Een blogger die al bijna een jaar de site probeerde te torpederen door een vileine verdeel- en heerspolitiek leek wel persoonlijk achter de knoppen te zitten. Opeens kreeg ik, medewerker van het eerste uur, een IP-ban aan mijn broek.
Toen ontplofte ik. De dag ervoor was ik nog door de hoofdreactie gebeld, en was me verzekerd dat het allemaal goed zou komen. Dat bleek dus een illusie. Pas toen ik een en ander (via de dongel) grootschalig op de site had meegedeeld, werd ik opnieuw door de hoofdredactie gebeld. Nu zou er echt iets aan worden gedaan. Echte mensen zouden achter de moderatorknopjes plaatsnemen en het kwaad zou met wortel en tak worden uitgeroeid.
Ik heb alle boze tweets over Trouw gedelete, en hoop dat het leed geleden is.
Waarom ik het hele gebeuren toch vastleg?
Omdat het symptomatisch is. De kranten, in zwaar weer, proberen elk op hun eigen manier klanten aan zich te binden. De ene heft het hele bloggebeuren op, de andere investeert er juist in. Maar investeren met beperkte middelen betekent inleveren op de kwaliteit. Er wordt gekozen voor een systeem dat niet veilig is voor de gebruiker. Dat is naïef. Als je je wilt profileren met een mooie, idealistische website (en door fietsen met het Trouwlogo bijvoorbeeld), dan moet je ervoor zorgen dat site en fiets veilig zijn. Als de fiets niet deugt, krijg je ongelukken. Als de site niet deugt, krijgt je betrouwbaarheid een optater.
Ik denk dan ook dat er moet worden geïnvesteerd in een internetredacteur die werkelijk de hele dag aan de knoppen zit. Die direct ingrijpt als zaken uit de hand lopen. Als de site een schijnzekerheid biedt, wordt daar meteen misbruik van gemaakt, zo is gister voldoende duidelijk geworden. Kranten die denken dat een website zichzelf runt en alleen maar goed is voor de advertentie-inkomsten, moeten nog eens heel goed stilstaan bij hun reputatie.
Er verscheen vandaag een interessant artikel over de gang van zaken bij het Volkskrantblog.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags . Bookmark de permalink.

16 Reacties op Trouw – the day after

 1. Eline Walda schreef:

  Hi Hella,

  Dank je wel voor de link naar mijn blog! Ik heb van 2006 tot 2009 bij het VK-blog geblogd, maar heb mijn best gedaan om objectief weer te geven wat er de afgelopen jaren in die community is gebeurd.

  Mijn belangrijkste les in dezen is voor mij persoonlijk:denk heel goed na over het podium dat je kiest. Een eigen blog op een eigen site trekt misschien minder reacties, maar geeft je wel de mogelijkheid om je blog zo op te zetten en in te vullen als je zelf wilt. Wie weet, Trouw zou er ook ooit de stekker uit kunnen trekken, net zoals de Volkskrant dat heeft gedaan.

 2. Ferrara schreef:

  Goed om dit te lezen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 3. Schrikkeltijd schreef:

  Weet jij of onze oude blogs nog toegankelijk zijn, of zijn die ook gesneuveld? Ik kon er geen wijs uit en heb niets gevonden.

 4. Heldinne schreef:

  Ik denk het niet. Het enige wat je kunt proberen is googelen op een zinsnede uit de tekst, als je die nog ergens hebt.

 5. Schrikkeltijd schreef:

  Ja, probeerde ik en leverde niets op. Jammer, had ik misschien nog even het e.e.a. (vooral sommige zinvolle reacties) moeten saven. Naja, voorbij is voorbij.

 6. Heldinne schreef:

  Ik heb onder jouw eerste blogartikel een link gezet naar gedichten van jou op trouw.

 7. Bas schreef:

  Bedankt voor de achtergrondinformatie over de website bij Trouw. Ben zelf van huis uit trouwe Trouwlezer. Vind het nog steeds een plezierige krant om te lezen, met name de achtergrond artikelen. Het is wel belangrijk dat ze zich ook digitaal goed ontwikkelen en dat kost tijd én geld. Dat kan inderdaad niet geregeld worden voor een habbekrats. Goed dat er kritische medewerkers zoals jij zijn.

 8. Sagita schreef:

  Zo weer helemaal bij gelezen (links naar VK toestanden). Mijn blogs heb ik weer terug (nieuwe inloggegevens gekregen van de redactie) , maar de opmaak ziet er niet uit. Verder ben ik toch erg blij met mijn privé blog, waar - hoop ik - niemand de stekker uit kan halen. Blogt vanaf het begin bij Trouw! Maar vertrouw ze in deze niet. En langzamerhand ontwikkelen we toch ook een aardige commune door middel van onze privé blogs!

 9. reflexxus schreef:

  zo lees ik wel eens over: woord van de dag. omdat ik al 3 dagen met het woord: dongel rond loop( sinds ik dat woord voor het allereerst bij jou las) stel ik dit nu voor als WVDD.

 10. Ferrara schreef:

  Hella ik plaats mijn veer ook hier.

  De site is klaar, maar lang niet af
  Verdwenen de verTROUWde stek
  Ik wis mijn stukken en vertrek

 11. Heldinne schreef:

  Inmiddels is de verbannen blogger alweer actief, en is er aan de vragen van gebruikers nog geen aandacht besteed. Ook mijn schrijftips zijn nog niet terug. Trouw, denk aan je naam en reputatie.

 12. Gaat het nu over Trouw of over Volkskrant (VK)? Ik kom er niet uit. #durftevragen

 13. De tweede serie Schrijftwips, kan en wil je die ook netals de eerste serie beschikbaar stellen? #durftevragen2

 14. Heldinne schreef:

  Ja, de tweede serie schrijftips komt zodra we bij 400 zijn!
  Dit gaat verder over Trouw, en de teloorgang van Schrijf.

 15. reflexxus schreef:

  in onze Trouwbloggerjaren al een aantal Schrijfwips meegemaakt dus.

 16. Heldinne schreef:

  dat waren de Valkuilen, denk ik Josiene.
  http://www.heldenreis.nl/Cursus_Honderd_Valkuilen
  Dit zijn de schrijftips op twitter.
  http://bit.ly/dIKl4h

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *