Heerenveens Dictee (2)

Het Heerenveens Dictee is vanavond gewonnen door Karla Derks. Fantastisch!
Hier de tekst, die leidde tot een gemiddelde van 56 vauten ... (en de TAD vond het niet moeilijk genoeg en beval nog achenebbisj aan, en sexyste).

1) Wie zich halverwege de jaren zestig in een eengezinswoning aan de rand van Heerenveen settelde, bevroedde tevoren nog niet, hoezeer deze eens zo chique nederzetting excessief in grootte zou toenemen.
2) Wie de, toentertijd met prikkeldraad omgorde, ruïneuze belvedère beklom, zag vanaf deze uitzichttoren de landouwen met hun vele bosschages zich rondom naar de einder strekken.
3) Stel je eens voor: waar je tegenwoordig in je deux-chevauxtje haastje-repje naar De Knipe racet, fietste je ooit over achenebbisje houten bruggetjes met slechts één leuning, wat niet per se veiliger was.
4) Zwemmen wordt je geleerd in een modderig natuurbad dat later een jeroenboschachtige mêlee van avifauna zal huisvesten, en Albert Heijn is een minuscuul negotietje aan de Dracht, die nog iets cru's heeft.
5) In het daaropvolgende decennium kleedde je je in brique corduroy, je macrameede, je at niet meer Chinees bij de chinees maar je fondude onder het genot van een Mateusroseetje in dat sexyste aller horeca-etablissementen: de bistro.
6) In het eenentwintigste-eeuwse Heerenveen daarentegen word je geconfronteerd met de tenhemelschreiende compromistjes van de vooruitgang, zoek je vergeefs naar de locaties waar je ging bramen plukken, en naar het zwembad en de zonneweide waar je in je sturm-und-drangperiode hebt gedatet en gevreeën.
7) Waar je je vroeger in het gras vlijde, heeft nu de mcdonaldisering toegeslagen, en word je gevleid door het steil hellende vlak van een door een meester-architect stijlvol gedesignd bankgebouw om er het geld voor je zwitserlevengevoel onder te brengen.
8) In de bibliotheek waar je je eerste scabreuze grotemensenboek leende en kopieën van uittreksels maakte, wordt nu geïpad, gehyved en gefacebookt, alsook getwitterd en gehashtagd.
9) Wie om halfzes gestrest in een abrietje op Heerenveens station staat, ten prooi aan abyssaal weemoedige gedachtegangen, moet zich ten minste dit voorhouden: "Treur niet om wat teloorging, want het verleden wordt halsstarrig vastgelegd in het Heerenveens dictee!"

foto's copyright Hielke Weening
lees hier het verslag in de Heerenveense Courant

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Heerenveens Dictee (2)

 1. adriaanhendriks schreef:

  Dat Fries is eigenlijk lang niet zo moeilijk als ik gedacht had, maar Heerenveen mijd ik voorlopig toch nog maar even.

 2. Mijn hemel wat een monsterlijk dictee,
  maar het kan zo bij Philip op TV.

 3. Hinke Wiersma schreef:

  Prachtig! Ik ben een echte fan van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, doe ook altijd mee in de huiskamer. Heb ik ook gisteravond weer met veel plezier gedaan.
  Ik vind dat jij wel kunt worden voorgedragen om volgende keer dat dictee te schrijven. Het Heerenveense doet qua moeilijkheidsgraad niet onder voor het nationale dictee!

 4. Edwin schreef:

  Ik vond het een fantastisch dictee. Ook leuk dat ik op de foto sta - die zweetplek verraadt dat ik het niet gemakkelijk vond. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *