Dorothea Brande – Becoming a Writer

Dit schrijfboek werd geschreven in 1934, door redacteur en schrijf-docent Dorothea Brande, en het is nog steeds een klassieker.
Bookerprizewinnares Hillary Mantel: "Lees het boek Becoming a Writer van Dorothea Brande. Doe wat erin staat, ook de taken die onmogelijk lijken. Vooral het advies om 's morgens direct met schrijven te beginnen klinkt niet aanlokkelijk, maar als het lukt zou het wel eens het beste ding zijn dat u voor uzelf kunt doen."
Brande identificeert vier belangrijke problemen die zich voordoen bij beginnende schrijvers:
1) de moeilijkheid om überhaupt te gaan schrijven (uit onzekerheid, of wachtend op inspiratie)
2) de 1-boek schrijver (angst dat het succes nooit herhaald kan worden)
3) de af-en-toe-schrijver (combinatie van perfectionisme en wachten op inspiratie)
4) de ongelijkmatige schrijver begint fantastisch, maar maakt niets af (gebrek aan ervaring en inlevingsvermogen)
Brande geeft verschillende oplossingen. Streng is ze in het maken van schrijfafspraken met jezelf: ik ga dan-en-dan schrijven, zo-en-zo lang, en houd je daaraan. Lukt dat je nauwelijks? Ben je dan wel een schrijver?
Tegelijk leert ze je hoe de geest van een schrijver werkt, hoe je moeiteloos kunt schrijven als je leert om gebruik te maken van je onbewuste, en de kracht van je gedachten. Daarvoor heeft ze een fascinerende test in het boek.
(De cirkel is ±7 cm in doorsnee.) Knoop een touwtje aan een sleutel. Houd de sleutel aan het touwtje tussen duim en wijsvinger boven de cirkel. Ga in gedachten langs de omtrek van de cirkel. Na korte tijd draait de sleutel rondjes. Ga in gedachten langs de lijnen van het kruis. de sleutel volgt de lijnen. Zo sterk is de kracht van je gedachten. En dat is dé manier om te schrijven: je zo sterk inleven dat je lichaam voelt wat je personage voelt.
Verder hamert ze als geen ander op het belang van eerlijkheid: dat is de énige bron van originaliteit die een schrijver bezit. Kortom: hoog in de top 10 van schrijfboeken.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Dorothea Brande – Becoming a Writer

  1. Salty Letters schreef:

    Ik ga 't eens opzoeken ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *