zo word je schrijver: 10 verbeterde tips

Opzij staat deze maand geheel in het teken van het Vrouwenboekenbal. Daarom op pagina 24 een lijst van 10 tips: "Zo word je schrijver."
Zoals anderen denken dat nine-eleven een complot was, of de maanlanding, zo denk ik dat er in Nederland een complot gesmeed is om zoveel mogelijk mensen van het schrijven af te houden. Het is griezelig dat een vrouwenblad zich leent om mee te helpen metselen aan het onneembare mannenbastion dat de (Nederlandse) literatuur nog altijd is. Lees mee en huiver.
Tip 1: Het begin is misschien wel de belangrijkste fase van het ontstaan van het boek. Begin niet te snel met schrijven, want dat kan zich in een slap begin vertalen.
Huh?
Een schrijver denkt door te schrijven, komt er al schrijvend achter wat ze wil zeggen, en waar het boek over zal gaan. Je moet zo vroeg mogelijk beginnen met schrijven. In versie 1 kom je erachter wat je te vertellen hebt, in versie 2 onderzoek je hoe je dat kunt vertellen, en in versie 3 e.v. ga je aan de slag met efficiëntie. Pas dan kun je het begin van je boek schrijven.
Tip 2: Een goede auteur begint pas met schrijven als zich een verhaal aandient dat geschreven moet worden.
Huh?
En in de tussentijd? Uit het raam staren? Bollen pellen? Natuurlijk niet! Oefenen! "De inspiratie moet bij haar schaarste komst een welvoorbereide techniek aantreffen." (Etty Hillesum)
Tip 3: Ontwikkel een stijl. Een schrijver ontwikkelt een stijl door veel te lezen. Pas als je veel hebt gelezen, weet je wat bij jou past.
Huh?
Een eigen stijl ontwikkelen door naar buiten te kijken en een geleende jas aan te trekken? Natuurlijk niet. Een eigen stijl ontwikkel je door je eigen waarheid in je eigen woorden op te schrijven.
Tip 4: Ga op cursus. "Zo voorkom je dat je vijftien jaar in alle eenzaamheid op een zolderkamertje aan een boek zit te werken dat de moeite niet waard is." Met andere woorden: ga op cursus en laat je ontmoedigen. Need I say more?
Tip 5: Wees zorgvuldig. Koffie zetten met theewater, personages die in de kamer buiten zitten te praten … natuurlijk haal je deze fouten eruit als je reviseert. Revisie is het ambacht dat een even onmisbaar onderdeel van het schrijven vormt als het goddelijke inspiratiedeel. Maar om nou als Tip te geven: "herschrijf, herschrijf nog eens, en als dat niet helpt moet je schrappen," dat lijkt me wat kort door de bocht. Zie revisie als het polijsten van je beeld, streel er eindeloos met liefde overheen.
Tip 6: Luister niet naar vrienden en familie, want die willen alleen maar aardig zijn. Maar wie echt van je houdt zal je een eerlijk antwoord geven als je daarom vraagt. Wat je moet leren is je vragen om kritiek heel zorgvuldig te formuleren.
Tip 7: Heb geduld. Het schrijven van een boek kost gemiddeld zo'n jaar of vier. Doorzettingsvermogen, discipline … het zijn zulke dorre woorden. Wie schrijver wil worden doet toch niets liever dan schrijven? Je innerlijke schrijver is een kind dat gepaaid moet worden, niet een scholier die met strafwerk moet nablijven.
Tip 8: Mijd gendergevoelige valkuilen.
Huh?
Mag een schrijver niet zijn wie hij/zij is? Geen man, geen vrouw? Moet hij/zij doen alsof er een sekse-neutrale mens bestaat die boeken schrijft? En waarom dan wel? Wie heeft er dan bepaald hoe deze sekseneutrale schrijver schrijven moet? Drie keer raden!
Tip 9: Zo benader je een uitgever: stuur je familieroman niet op naar een wetenschappelijke uitgeverij, en doe ook geen geparfumeerde strikjes aan je manuscript. Zet er ook niet bij: dit boek gaat de wereld veranderen.
Bedenk dit: mensen die zeggen dat ze niet goed schrijven en mensen die zeggen dat ze fantastisch schrijven, hebben beide meestal ongelijk.
Tip 10: Doe het niet voor het succes. Daarmee ben ik het eens. Schrijf omdat je niets liever doet, en schrijf omdat je niet anders kunt. In deze tijd is "succes" gelukkig niet meer alleen voorbehouden aan degenen die het bastion weten binnen te dringen. Begin een weblog, geef je boek in eigen beheer uit, en geniet van je eigen succes. Maar geniet bovenal van het schrijven.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op zo word je schrijver: 10 verbeterde tips

  1. Ha, ha! Opzij denkt kennelijk dat ze alleen gelezen wordt door fragiele, niet al te slimme "vrouwtjes". Tikje neerbuigend.

  2. Friso schreef:

    Mee ens. Tip 1 t/m 5 doortrekken en vervangen door: werken, werken, werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *