Boeken die mijn leven veranderden

Marilyn French is overleden. Ik las The Women's Room zo halverwege de jaren '80, en merkte dat ik er verschrikkelijk chagrijnig van werd. Waarom, dat kon ik niet duiden. Wilde ik misschien ook niet. Kennelijk hield ik niet van feministische boeken, Fay Weldon had immers hetzelfde effect.
Meer dan vijftien jaar later las ik Beyond Power, en dat was een van de boeken die mij de ogen hebben geopend, die mijn geest en ziel hebben geopend. Macht als Onmacht : Vrouwen, Mannen en Moraal opende mij de ogen voor het feit dat "de waarheid" een constructie is, in plaats van een objectief waar te nemen natuurverschijnsel. Vraagtekens vervingen uitroeptekens en vetgedrukte wetten.
Kortgeleden moest ik voor een cursus een lijstje inleveren, van boeken die mijn leven hebben veranderd. Deze (in alfabetische volgorde):

Jean Shinoda Bolen Crossing to Avalon = Op Weg naar Avalon
hoe een vrouw van middelbare leeftijd na haar scheiding zichzelf terugvindt
Julia Cameron The Right to Write = Je Leven Schrijven
het eerste boek dat ik las van deze superheldin van de creativiteit. Ontkracht alle mythen mbt schrijverschap en kunstenaarschap, en reikt veel praktisch gereedschap aan om te worden wie je bent
Marilyn French Beyond Power = Macht als Onmacht : Vrouwen, Mannen en Moraal
het boek dat mij de ogen opende voor hoe het patriarchaat in alle aspecten van het leven de definitie van "de waarheid" naar zich toe getrokken heeft, en hoe ook ik die altijd voor waar aannam
Etty Hillesum - De Nagelaten Geschriften
een wijsgerig boek over leven en schrijven en menslievendheid en liefde en creativiteit en depressie, dat mij tot grote steun was tijdens mijn depressie

Thomas Moore Care of the Soul = Zorg voor de Ziel
een andere kijk op het zielsleven, aan de hand van mythologie en andere archetypen, vol mededogen, niet gericht op genezing maar op inzicht en begrip
Clarissa Pinkola Estes Women who Run with the Wolves = De Ontembare Vrouw
hoe de vrouw de kracht kan herwinnen die ze heeft weggegeven, verborgen, verloren, aan de hand van sprookjes
Rainer Maria Rilke - Brieven aan een Jonge Dichter
goede raad voor schrijvers in de mooiste woorden die er bestaan
Brenda Ueland If You Want to Write (niet vertaald)
goede raad voor schrijfsters en de beste motivering om te gaan schrijven
Christopher Vogler The Writer's Journey (niet vertaald)
het belangrijkste schrijfboek, dat tevens een levensboek is voor schrijvers en andere mensen, en de basis voor mijn website http://www.heldenreis.nl/
Dit bericht is geplaatst in autobio, lezen, recensies. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Boeken die mijn leven veranderden

 1. An schreef:

  Wat leuk om je boekenlijst te zien! Bovendien een herkenbare lijst. Een aantal ervan liggen bij mij regelmatig op tafel, die zwerven overal met me mee. Het zijn boeken waar ik telkens bij terugkom, vooral in heftige tijden. Voedsel voor mijn ziel!

 2. Lili de Ridder schreef:

  Probeer ook vooral Cocky van Bokhoven: 'Je weet niet wat je schrijft'.
  Niet zozeer over schrijftechnieken, maar over de werking van taal (en de wisselwerking met de eigen geest). Hoe werkt inspiratie? Associatie?
  Geweldig enthousiasmerend, inzichtgevend en ook nog eens aanstekelijk geschreven!
  Lili

 3. De ontembare vrouw, Julia Cameron en Etty Hillesum reizen al jaren met me mee. Het zijn van die boeken die niet in de kast verdwijnen, maar regelmatig op mijn werktafel belanden om herlezen te worden.

  De andere boeken van je lijstje bewaar ik als tips... wie weet ga ik er ooit nog wat mee doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *