een drempelboek

The Flight of the MaidensThe Flight of the Maidens by Jane Gardam
My rating: 5 of 5 stars

een drempelboek

Nog steeds kan ik in een leesput een beroep doen op Jane Gardam. Deze was ook weer zó mooi.
Drie jonge meisjes – 17, 18 jaar – hebben hun eindexamen gehaald en wonder boven wonder een beurs gekregen voor de universiteit. We schrijven 1946, het is eindelijk vrede, maar zij hebben dus hun hele puberteit in oorlog doorgebracht, in een bekrompen Engels dorp. Hetty bij haar overbezorgde moeder en gek-geworden-in-wereldoorlogI-vader, Una bij haar artistieke moeder die een kapsalon runt te midden van tientallen katten, en Lieselotte, een Joods meisje dat met een Kindertransport naar Engeland gekomen is, en door een Quaker familie is opgevangen.
Het is zomer, ze kunnen pas eind september op de universiteit terecht (alle 3 een verschillende) dus deze tijd wordt een drempeltijd. Hetty gaat naar het Lake District om boeken te lezen, al die literatuur die ze gemist heeft. Una gaat fietstochten maken met de krantenjongen. Lieselotte gaat naar Londen om te onderzoeken of er nog familie leeft.
Ze beleven de wonderlijkste avonturen, die drie, voor het eerst proeven ze van het echte leven. Ik moest terugdenken aan die zomer van 1976, voordat ik naar Groningen ging om Engels te gaan studeren. Je heel vrij en volwassen voelen, en ook wel bang voor wat komen gaat.

View all my reviews

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op een drempelboek

  1. Als grote fan van Jane Gardam hwb ik dit boek meteen op de verlanglijst gezet! Wel jammer dat ze zo vaak van die rare titels heeft, die niet echt uitnodigen om het boek te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *