zonder handen

Dit is boekje nummer honderd, en ik wilde een nieuwe vorm uitproberen: het vlagboekje (Flag Book). Daarvoor maak je een rug van een smalle harmonica (een beetje zoals je als kind een waaier vouwde), en daarop plak je de bladzijdjes, de ene rij de ene kant op, de andere rij de andere kant op.

Het voorbeeld in The Art of the Fold ging uit van een A4tje, maar dat werd mij natuurlijk veel te groot. Ik heb hem gemaakt van een A4 gelli print van 13 centimeter hoog. Het kaftje is 6 centimeter breed, en de vlaggetjes zijn 4x6.
De structuur en de kleuren waren prachtig, maar het ging nog nergens over. Ik had het idee om een afbeelding over die vlaggetjes te verdelen. Ik koos een detail uit Pierro della Francesca's Koningin van Saba. Dat gaf een prachtig effect.

Het deed me denken aan het gedicht Girl without Hands van Margaret Atwood. Ik gebruikte de laatste twee strofen. Het complete gedicht staat oa hier.
Dat gaf me meteen het idee om het bleke harmonicaruggetje (de achterkant van de gelli print) te vullen met handjes.

Dan is er het meisje, in de witte jurk,
die staat voor zuiverheid, of de mislukking
om kleur te worden. Ze heeft geen handen, echt waar.
De schreeuw die de lucht werd aangedaan
toen ze weggenomen werden
omringt haar nu als een aureool
van heet zand, van geen geluid.
Alles is uit haar gebloed.

Alleen een meisje als zij
kan weten wat jou is aangedaan.
Als ze hier was zou ze
nu haar armen naar je uitstrekken,
en je aanraken
met haar afwezige handen
en je zou niets voelen, maar je zou toch
geraakt zijn.

(vertaling Hella Kuipers)

HRB100/20 te koop voor €17,95

Dit bericht is geplaatst in gedichten, heldinne's reisboekjes met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op zonder handen

 1. lethe schreef:

  Gefeliciteerd met je honderdste! 🙂

  Wat een mooie laatste strofen. Zou ze geïnspireerd zijn door het sprookje?

  Toen ik op je link klikte, zag ik "Filed Under Poem for Hela" staan en ik dacht even dat het een rubriek speciaal voor jou was (alleen verkeerd gespeld) 🙂

 2. Elly schreef:

  Ik heb heel aandachtig gekeken naar het kunstwerkje dat je weer maakte. Hoe kom je erop! Ik vind het prachtig. Evenals het gedicht dat er prachtig bij aansluit. En dat schilderij van Pierro. Ik zag het in het echie. Zo geweldig. Die kleuren!
  Mijn complimenten.

 3. Emmy schreef:

  Wonderschoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *