Ine van Staveren – het oerparadijs van de jager-verzamelaar

Ik dacht dat ik wel heel veel wist over vrouwengeschiedenis. Voor Heldinne's Reis heb ik me er uitgebreid in verdiept, het was een fascinatie die al bestond sinds mijn kennismaking met Beyond Power van Marilyn French, waarmee het patriarchaat van zijn vanzelfsprekende voetstuk viel. Ik las Maureen Murdock, Clarissa Pinkola Estés, Shinoda Bolen, en meer van die schrijfmoeders.

Toch heeft dit boek me heel veel nieuwe kennis gebracht. Het is geschreven door een oud-cursist van mij. Haar schrijfreis is bijzonder. Ze is begonnen met een roman, Tussen aardappels en aardolie, waarin ze haar thematiek in een verhaal verwerkt dat je zou kunnen kenschetsen als een streekroman (niet dat daar iets mis mee is, maar het heeft de connotatie van eensimpel verhaal over boerenmensen), maar dat in werkelijkheid veel meer gaat over het omgaan van de mens met de aarde.

Het Oerparadijs van de Jager-Verzamelaar: over de invloed van grootschalige landbouw op man, vrouw en milieu, is de neerslag van een studie naar het verband tussen landbouw en de positie van de vrouw door de millennia heen. Eco-feminisme, dat is het eigenlijk. En daar wist ik niets van. We hebben op school toch geleerd dat de landbouw een zegen was, dat het een stap op weg naar de moderne beschaving was, en dat zo véél meer mensen gevoed konden worden en tijd konden vrijmaken voor beschaafde bezigheden.
Maar wat als het andersom is? Dat de landbouw leidde tot machtsongelijkheid, tot overbevolking, tot oorlog, tot uitputting van de aarde?
Maken we nog altijd die stijgende lijn door, met onze beschaving? Want zo hebben we het geleerd: alles werd beter doordat er steeds meer werd uitgevonden. Maar nu zien we dat dat ten koste van de aarde gaat.

Het boek geeft een overzicht van de stand van de wetenschap betreffende het onderzoek naar de relevantie van die oude, vaak matriarchale, culturen, en hoe we die kennis zouden kunnen inzetten voor een duurzamere wereld. Het bevat een uitgebreide literatuuropgave, waar ik vast nog wel een aantal boeken van ga opzoeken. En ik begin met het kijken van The Unchained Goddess van Frank Capra.

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *