tillevisie

Ik kloeg op twitter mijn nood over het gebrek aan mooie programma's bij de NPO.
Wegens ziekte zit ik hele dagen thuis. Overdag weet ik mij goed te vermeien met diverse zaken, maar 's avonds vind ik het wel fijn om tv te kijken. Ik heb zo mijn vaste riedel van #dwdd of #ditisM en dan #gtst, en meestal kan de tv daarna uit. Programma's die ik nog wel de moeite waard vind zijn vaak te laat. Op prime time, zo van half 9 tot 10 uur, zijn er over het algemeen alleen van die talking heads programma's die in feite net zo goed op de radio kunnen. Goedkoop waarschijnlijk, al die voxpopjes. Ze melken allemaal zonder enige deskundigheid dezelfde problemen uit. Kookprogramma's, lijfstijlprogramma's, bangmaakprogramma's (Radar, Opgelicht, Zembla), zieligetoestandprogramma's …

Wat wil de NPO eigenlijk? Ik zou hun mission statement wel eens willen lezen.

Ze reageerden vlot op mijn tweet. Ik kon immers terecht op hun themakanalen! Of op Start Plus! Voor elk wat wils!
Ze denken serieus dat ik naar de NPO ga voor wat ik wil? Voor al die mooie series die zij niet uitzenden?

Nee, van de Nederlandse Publieke Omroep die van Mijn Belastingcenten wordt bekostigd, verwacht ik dat ik op prime time de televisie kan aanzetten en iets moois, grappigs, interessants of verrijkends kan zien (zoals nu helaas alleen op zondag). Want, beste NPO, ik weet niet welke doelgroep jullie willen bereiken met je Start Plus? Tegenwoordig is live tv-kijken, met z'n allen naar hetzelfde programma, twitter in de aanslag, het énige wat televisie nog een meerwaarde geeft boven het zelf bij elkaar sprokkelen van favoriete series en docu's.
Kijkers wegjagen met teksten in de trant van "als het je niet zint ga je toch lekker naar Start Plus" lijkt me wel de meest foute stap die je kunt zetten.
Waarbij ik nog wel even wil opmerken dat ik heel veel naar de radio luister (Radio1 en 4) en daar een stuk tevredener over ben.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

6 Reacties op tillevisie

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, ik kijk al lang niet meer naar reguliere televisieprogramma's. In plaats van naar de televisie te kijken kijk ik naar dvd's op mijn dvd-speler die ik zelf aangeschaft heb en in het merendeel van de gevallen ook de moeite waard vind van het kijken. In de tien jaar dat ik geen televisie meer kijk, heb ik heel wat mooie films op dvd gezien, en dat met minder dan een uur kijken per dag. Radio luisteren heb ik nooit gedaan. Voor praatprogramma's op de radio mis ik de rust en de aandacht en ik kies liever zelf de muziek uit die ik luister. Groetjes, Erik

  • Hella schreef:

   Hoi Erik,
   Dank voor je uitgebreide reactie, daardoor kon ik bij mezelf nog beter nagaan hoe het voor mij werkt. Luisteren naar praatprogramma'sdoe ik graag als ik met m'n handen bezig ben, knutselen, eten koken, huishouden, dat soort dingen. Van radio 4 vind ik het juist zo leuk dat ik muziek voorgeschoteld krijg, die ik soms wel ken maar soms juist helemaal niet. Juist die verrassing vind ik fijn. En dat geldt voor tv-programma's ook. Een film kies je op grond van recensies of aanbevelingen, maar een goed programma laat je kennismaken met iets waar je daarvoor niet van gehoord had, of in elk geval niet zo over nagedacht. Juist dat altijd maar zelf moeten kiezen maakt mij soms zo moe.

   • Erik Scheffers schreef:

    Hoi Hella, wat dat zelf kiezen aangaat: als ik in een restaurant ga eten dan laat ik met het liefst verrassen door een menu dat de kok heeft samengesteld. Aangezien ik vrijwel alles lust, heb ik dan de grootste kans om iets voorgeschoteld te krijgen dat ik nog niet ken en dat ook erg smakelijk blijkt te zijn. Bij radio en televisie heb ik dat veel minder, daar zitten inderdaad mooie programma's tussen, maar als je zomaar de televisie of radio aanzet, dan is de kans wel heel erg groot dat je voornamelijk bagger te zien of te horen krijgt, en dan biedt het niet zelf hoeven kiezen niet zo veel voordeel. Groetjes, Erik

 2. Liesbeth schreef:

  Voor mij geldt ook dat ik de series die ik echt leuk vind op dvd koop.
  Netflix wil ik niet en NPO Start Plus al helemaal niet.
  Schandalig dat de NPO zo omgaat met haar kijkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *