oefenen

what if 2016-08-05 11.29Zestien jaar heb ik het al, What If? Het ziet ook wat bleek. Mensen denken altijd dat je schrijven meteen kan, dat een schrijver – in tegenstelling tot álle andere kunstbeoefenaars – geen oefening nodig heeft. Dat idee heeft dan zelfs tot gevolg dat ongeoefende schrijvers soms zó van hun eigen niveau onder de indruk zijn, dat ze alle kritiek afdoen met "dichterlijke vrijheid" of "ik vind het wél mooi, dat is gewoon een kwestie van smaak."
Terwijl een valse noot of een mislukte pirouette nooit een kwestie van smaak is.
Natuurlijk, je hebt in alle kunsten wonderkinderen, die hun talent kant-en-klaar hebben meegekregen, van wie dan ook. Maar de meeste mensen moeten techniek aanleren door te oefenen. De een wordt concertpianist, de ander barpianist of muziekleraar. De een wordt een groot literator en de ander schrijft gezellige verhaaltjes voor de Libelle. Maakt niet uit, zolang je maar goed bent in je vak. En dat bereik je alleen door te oefenen.
In What If? staan 83 prachtige schrijfoefeningen, uitgebreid besproken en voorzien van – heel belangrijk – het doel dat je door deze specifieke oefening nastreeft, met voorbeelden erbij van cursisten. Ik heb er veel van gedaan, en ook veel van gebruikt in lessen en schrijfcafé.
Hij staat voor €0,73 op amazon, dus wat let je?

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op oefenen

 1. Ferrara schreef:

  Schrijven is een ambacht, dat komt je niet zomaar aanwaaien. Na de zomer weer met plezier naar cursus. Groot literator zal ik niet worden, maar plezier in schrijven heb ik zeker. Voor mij is het een hobby waar ik serieus mee bezig ben. Momenteel gebruik ik je schrijfveren voor oefeningen in haiku en senryu.

  • Hella schreef:

   Oh leuk, weet je nog de mooie haiku's van Aik Zuring?
   En ik vind dat jouw schrijven nog steeds vooruit gaat.

   • Ferrara schreef:

    Aik Zuring zegt mij niets. Is dat heel erg? Mogelijk uit de tijd dat ik nog niet bij Trouw zat. Via Google kom ik bij Schrikkeltijd en de Taalstaat uit waar een stuk van haar/hem staat.

    Met je laatste zin ben ik erg blij. Ik doe mijn best. ;0))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *