Gilgamesj

gilgamesj 2015-10-27 10.20Ik maakte kennis met het Gilgamesj-epos op de bibliotheekacademie. Ik herinner me nog goed dat openbarende gevoel: wat? Meer zondvloeden? Het was of ik in een klap in een veel grotere, mondialere, wereld terechtkwam. Het is ongelooflijk wat je allemaal NIET leert op school, en hoe belangrijk het is om te blijven studeren, om uit al die hokjes te treden waar opvoeding, school en maatschappij je in willen houden.
En natuurlijk is het Gilgamesjverhaal ook een Heldenreisverhaal. Een rechtstreekse verbinding met een verleden van meer dan vierduizend jaar geleden. Kleitabletten met ingespijkerde letters. Dezelfde cultuur als het Heldinne's Reis-verhaal van Inanna. Nu wordt het allemaal vernietigd.
Zonder alle verhalen te kennen worden mensen makkelijk beesten.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *