blind

inez 2015-07-25 10.05Nog zo'n Salamanderpocket, het valt me op dat de ook hier de flaptekst het einde prijsgeeft, rare gewoonte. Ik heb dit boekje op jonge leeftijd gelezen, en herinner me wel dat ik ervan onder de indruk was. Uit de verbruinde bladzijden rijst de geur op van oud boek, het dateert uit 1925 (deze uitgave uit 1969).
Als ik het doorblader zie ik niet één enkele dialoogzin. Het lijkt me zo'n boek dat enkel beschrijft, dat de lezer nooit bij een scène aanwezig laat zijn, alsof de schrijver zelf bang is, verder te kijken dan zijn theoretische vermoedens omtrent menselijke beweegredenen.
En wonderlijk, ik google hem en lees op wikipedia het volgende:

Van Genderen Stort werd in 1917 blind als gevolg van syfilis, waarna hij zich uitsluitend toelegde op het schrijven. Hij schreef psychologische romans over gesloten, aristocratisch verfijnde naturen uit het milieu der bourgeoisie in een provinciestad. In vroeger werk belijden de helden uit het werk van Van Genderen Stort een pessimistische en heidense levensbeschouwing - tussen platonisme en epicurisme strevend naar geestelijke harmonie. In het latere werk maakte dit plaats voor een meer christelijk humanisme. De auteur munt meer uit als stilist dan als karakteruitbeelder.

Ik geloof dat ik Kleine Inez maar prijsgeef. Tenslotte staat ze voor-het-geval-dat compleet op de dbnl.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op blind

  1. Joke schreef:

    Jeetje ik heb er zelfs nog nooit van gehoord, van deze schrijver!

  2. lethe schreef:

    Ik heb ook nog nooit van hem gehoord. Die Salamandertjes zien er wel altijd stijlvol uit. Jammer dat ze de afloop verraden. Ik heb er geentje bij de hand op dit moment, anders had ik even gekeken of ze dat vaker doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *