een goede psychopaat

psychoDat er zo weinig kennis omtrent narcisme en psychopathie is, is verbijsterend. Dat heeft vele oorzaken. Een oorzaak is dat slachtoffers zich niet uitspreken. Langdurige omgang met deze mensen leidt tot het Stockholm syndroom: de mishandelaar wordt de koning van het universum en zijn wil is wijs en heilig. Pas buiten dat universum ziet het slachtoffer eindelijk wat er is gebeurd, en dan nog wordt er weinig geloof gehecht aan de beschuldigingen. Anderen hebben er immers niets van gezien, 'dus' zal het slachtoffer zelf wel lichtelijk gestoord zijn, of last hebben van een onverwerkt jeugdtraumaatje.
De meeste mensen willen er gewoon niet aan, dat het Kwaad bestaat. Of als het al bestaat, dan denken ze aan Parijse terroristen, niet aan een keurige buurman of een grote baas van een bedrijf.
Ook 'de media' dragen hun steentje bij aan deze houding van 'het valt allemaal wel mee en je moet niet zo overdreven doen.'
Want wat plaatste Intermediair op kerstavond vrolijk op haar website? Een stuk waarin je wordt aangeraden om je als een psychopaat te gaan gedragen. Een goede psychopaat hoor, zeggen ze er geruststellend bij. Maar je hun trucjes eigen maken, is alleen maar verstandig! Het staat er zo:

Wanneer gewone stervelingen [mijn nadruk] het over een psychopaat hebben, doelen ze op een gevaarlijke gek. Psychologen hebben het echter over een groep individuen met een aantal specifieke persoonlijkheidskenmerken, zoals meedogenloosheid, onbevreesdheid, zelfvertrouwen, impulsiviteit, mentale hardheid en charme, maar ook verminderde empathie en een gebrek aan wroeging.

Allemaal karaktertrekken die ideaal zijn voor 'succes.' (Het is maar hoe je succes definieert.)
Het boek dat wordt aanbevolen, heeft als ondertitel: Volg je innerlijke psychopaat om het meeste uit het leven te halen.
Het zou eigenlijk moeten heten: volg je innerlijke psychopaat om het leven uit andere mensen te halen.
Het vervolg heet: volg je innerlijke terrorist om anderen het zwijgen op te leggen.
Ik vind het krankzinnig dat zo'n boek überhaupt wordt uitgegeven, en walgelijk dat Intermediar het aanbeveelt.
Dit is maar een van de vele manieren waardoor psychopathen en narcisten rustig hun gang kunnen gaan.

afbeelding afkomstig van How to Identify a Psychopath
Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *