onderzoekend

Ik weet niet waarom, maar een van mijn hoofdpersonen woont in Australië, en heeft daar een dadelplantage. Nu is het helemaal niet moeilijk om allerlei informatie te verzamelen over de dadelteelt, en het verloop van een jaar, van bevruchting tot oogst. (Ik moest tenslotte wel weten wanneer hij van huis kon.)
Maar elke keer als er weer een scène daar speelde, stokte het. Ik ben immers nooit in Australië geweest. Ik heb zelfs wel overwogen om hem maar naar Amerika te verhuizen, maar dan kon hij nooit met Simmer 2000 van huis sukkel! Dus dat was echt geen optie.

Nu ging hij iemand van het vliegveld halen in Alice Springs, en ik ben met googlemannetje de hele Stuart Highway afgereisd. Leuk detail: de zon staat in het noorden. Maar toen ik de satellietbeelden eens beter bestudeerde dacht ik: ja, maar waar in al die rotsige leegheid kan een dadelplantage groeien? Ik heb er een aantal gevonden, ze bestaan, maar waar dan precies? Wat dat aangaat is outback Australië net Oman, ze hebben geen adressen omdat er geen wegen zijn, alleen maar karresporen door het zand. Geen terrein voor googlemannetje.

Omdat ik toch kwakkelig thuis zat, heb ik gister de godganse dag de omgeving van Alice Springs afgespeurd op zoek naar iets wat op mensgemaakte natuur leek, iets van een rechthoek tussen al die afzonderlijke groeisels. En na minstens zes uur speuren heb ik het gevonden. Ongelooflijk!
Het betekent wel dat ik nu alle scènes op de plantage moet herschrijven. Niks Stuart Highway, gewoon met de fourwheeldrive – of ute, zoals dat daar heet – over het zand stuiven.

Ik vond ook nog een prachtig filmpje over een van die plantages.
Hoe deden schrijvers dat vroeger?
Of was het toen geen probleem omdat niemand van de lezers wist hoe Australië eruit zag? Of koos je dan in arren moede maar voor een spruitjesteler uit Oost-Groningen?

kaart waar de date farm is
date farm satellite

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op onderzoekend

  1. Een dadelplantage in Australië, wat leuk! Waarom niet een fokker van Friese paarden in Zuid-Afrika? Of een aardappelboer in Denemarken? Ik ben ontzettend benieuwd hoe je op dat idee kwam, maar je zegt in de eerste zin meteen al "Ik weet niet waarom". Hè, wat jammer nou 😉

    • Hella schreef:

      Ik heb mijn oude dagboeken erbij gepakt (de kiem van dit verhaal ligt al in begin 2000), maar ik kon er niets over vinden. Wel heb ik in die tijd ook een stippelkunstwerkje gemaakt, en volgens mij ook toen het boek Mutant Message Down Under gelezen. Denk toch dat daar die fascinatie is ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *