Kun jij herkennen of een boek door een man of vrouw is geschreven?

Sappho uit PompeiIk heb net The Signature of all Things uit van Elizabeth Gilbert, en dat boek had net zo goed door een man geschreven kunnen zijn.
Oja? roep ik mezelf tot de orde. Wat bedoel je daar dan mee?
Het onderwerp, de breedheid, de wereldgeschiedenis, de krachtige hoofdpersoon ...
Ik had me er ook al op betrapt dat ik tegen mensen zei: het lijkt echt totáál niet op Eat Pray Love. Dat ze niet zouden denken dat ik weer eens zo'n 'tiepies vrouwenboek' aan het lezen was.
Ik lijk wel gek. Ik ben dol op typische vrouwenboeken en schaam me daar niet voor. Ik ben tegen de discriminatie van vrouwen in de literatuur, waarom zouden onderwerpen die wereldomvattend zijn niet op keukentafelformaat in beeld gebracht kunnen worden. En oeps! daar doe ik het zelf.
Ik lees over het algemeen meer vrouwelijke auteurs dan mannelijke. Veel boeken van mannen vind ik pretentieus en vervelend.
Bij de echte parels maakt het niet uit of ze door een man of een vrouw geschreven zijn, en toch, als ik mijn superfavorieten van de afgelopen jaren zo eens de revue laat passeren, dan zijn daar veel mannen bij. Sense of an Ending, Stoner, Crossing to Safety, The Dig... En dat zijn boeken met een kleine bandbreedte, bescheiden parels over echte mensen. Ach, maar als ik dan verder langs de boekenkast loop, zie ik Pat Barker, Barbara Kingsolver, Louise Erdrich, en ik denk: het maakt niet uit ook. Het verschil is tussen parels en glitterkralen. Wat voorop staat is het enorme mededogen met menselijk falen. Menselijk. Niet mannelijk of vrouwelijk.

dit in antwoord op 50books vraag 43

Dit bericht is geplaatst in lezen, literatuur met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Kun jij herkennen of een boek door een man of vrouw is geschreven?

  1. Mij maakt het niks uit. In de praktijk blijk ik ongeveer evenveel mannen als vrouwen te lezen. Ik blijk waardeloos te zijn in het herkennen van de sekse van een auteur, zoals ik hier al eens opbiechtte na het weinig succesvol invullen van een quizje in The Guardian.
    Zoals je zelf al zegt: "Menselijk. Niet mannelijk of vrouwelijk." Daar draait het voor mij ook om.

  2. Ferrara schreef:

    Daar heb ik echt nooit over nagedacht. Het gaat vooral om de inhoud van het boek, toch?
    De parels en glitterkralen zijn wel erg vrouwelijk ;0))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *