macht (sv)

zomergastenMacht, is de schrijfveer van vandaag. Mooi moment om over machteloosheid te schrijven.
Ik pretendeer het allemaal prima voor elkaar te hebben. Mooi huis, fijn werk, de ene vrolijke facebook post na de andere. Zo zat ik gister na mijn zondagse uitje de mooiste foto's te delen toen er opeens een klap als een oordeel klonk. Ik dook nog net niet onder de tafel. Toen ik dat als een vrolijke stripheld met KlaBOEM! wilde delen op twitter, bleek internet dood te zijn. Net als de tv en de telefoon.
Als online werker heeft men noodoplossingen, dus dat nog even den volke kond gedaan via de dongel, en me toen teruggetrokken met een filmpje. Geen zomergasten, niet daarover twitteren, en ik stond machteloos, afgesneden van mijn virtuele vrienden die vaak genoeg echte vrienden blijken.
Stille zondag. Wat deed ik vroeger met mijn meningen?
Nét op tijd verdween het gele verkeersbordje bij de verbindingsbalkjes, ik kon weer online, en oh wonder, de tv deed het weer. Toch had het harnas wel een buts opgelopen.
Ik kon helemaal niets met de zomergast. Teeuwen heb ik niet gezien, maar bij Noordervliet had ik het gevoel dat zij mij wilde laten delen in wat haar bewoog, wat haar raakte. Ik voelde me toegelaten en verrijkt. Bij De Graaf zag ik iemand die vanaf het begin bezig was met bewijzen dat zij dingen het beste wist. Ook dingen die zij minder goed wist omdat ze toen nog niet geboren was. Met een steenlawine aan 'feiten' versperde zij voor mij de weg. Zij ging geen dialoog aan, zij was enkel bezig met te laten zien dat zij geweldig was omdat zij zoveel (beter) wist. Op mij maakte dat een onaangename indruk.
Toen ik daar over twitterde kreeg ik voor de voeten geworpen dat ik zeker jaloers was op zo'n mooie intelligente vrouw. Pardon? Ik geloof niet dat ik ooit jaloers ben geweest op iemand. Ja, op sommige schrijvers. Maar op feitenkennis? Op een uiterlijk van iemand die twintig jaar jonger is? Het zei waarschijnlijk meer over degene die dat zei, dan over mij. Ik besloot het aapje maar op haar schouder te laten.
Maar het raakte me vanwege de eerdere buts in mijn harnas. Vanwege het sippe gevoel van door niemand gered te worden van een weekend dat gered moest worden door zomergasten.
Vandaar dit machteloze stukje.

Dit bericht is geplaatst in autobio, schrijfveren, tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op macht (sv)

 1. Jacob Jan schreef:

  Ik ben gestopt met kijken.

  Ik kon niet tegen de lawine aan informatie. Niet omdat ik slecht hoor trouwens, ik kon het wel volgen, maar ik wilde het niet meer volgen.

  En niet omdat ze verkeerde dingen zei. Ze zei allemaal heel verstandige dingen. Ze wist veel, had goed nagedacht. Was niet kort door de bocht. Ze was dus eigenlijk perfect.

  En dát was denk ik waarom ik afhaakte.

  In mijn theatervoorstelling zeg ik ergens: "Ik wil niet de zelfverklaarde twijfel. Ik wil verse twijfel, Ik wil het kunnen ruiken. Vraag me niet waarom, maar zo is het."

 2. Liesbeth schreef:

  Je hebt het heel goed verwoord! Ik ben het gesprek op twitter (voor zo ver dat kan) nog aangegaan en heb écht geprobeerd genuanceerd uit te leggen waarom ik vond wat ik vond. Het resultaat was dat ik moest leren wat milder te worden. Dat heeft dus nergens toe geleid.

  ZG was tot het laatst toe zenden zonder ooit te willen ontvangen. Alles beter weten en alles zelf meegemaakt. Zelfs WO II was uit eigen waarneming (via haar familie). En dat is jammer want ik denk dat ze zeker wat te vertellen had!

 3. Ferrara schreef:

  Waar ik bij Noordervliet geboeid bleef zitten en af en toe wel even dacht, je kunt nog veel meer zeggen, maar dat deed ze niet, want ze wilde vragen opwekken en dat lukte prima, haakte ik gisteravond na fragment twee af en weet dus niet echt hoe het gesprek verder is verlopen. Als ik jullie zo lees heb ik weinig gemist.

 4. Angela schreef:

  Wat mij nog het meest verbaasde was, dat zo'n godvrezende vrouw zo'n fascinatie voor het kwaad had. Eindeloos op zoek naar? God mag het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *