Welk boek las je onlangs en wil je iedereen aanraden ook te lezen?

Ik heb onlangs wel 3 romans gelezen die ik iedereen van harte aanraad:
Caleb's Crossing van Geraldine Brooks (volgens mij niet vertaald)
Flight Behavior van Barbara Kingsolver (vertaald als Vlieggedrag)
The Brutal Telling van Louise Penny (niet vertaald)

Het eerste gaat over een Indiaan die rond 1650 op Martha's Vineyard door de Europese settlers aldaar zo wordt opgevoed dat hij naar Harvard kan. Het verhaal wordt verteld door de dochter des huizes, die vanwege haar vrouwzijn natuurlijk geen onderwijs behoeft.

Met ongelooflijke verbeeldingskracht geschreven roman, wonderschoon taalgebruik dat ook helemaal in de tijd past, en ook nog eens informatief en leerzaam, plus zo'n boek dat je doet stilstaan bij je eigen normen en waarden.
Dat zijn voor mij de essenties van een goed boek.
Natuurlijk voldoet Kingsolver daar ook aan. Hele wolke oranje monarchvlinders zijn verdwaald en neergestreken in het bos achter de schapenfarm van de hoofdpersoon. Het hele milieuwetenschapgebeuren klont samen rond haar huis, en activisten delen briefjes uit met milieubesparende tips. Zoals: neem voortaan je eigen plastic doosjes mee als je uit eten gaat. Haha, zegt Dellarobia, ik ben al twee jaar niet meer uit eten geweest. Door die wolken vlinders krijgt het boek iets sprookjesachtigs, en tegelijk zet het je aan het denken over zoveel aspecten van milieubescherming.

Penny schrijft een serie detectives over de vriendelijke hoofdinspecteur Gamache. Ze spelen allemaal in een dorpje in Quebec, zodat we in elke aflevering iets meer te weten komen over de inwoners. Het klinkt een beetje Miss Marple-achtig zo, en dat is het totaal niet. Haar boeken hebben een sfeer die onder je huid kruipt, en laten je ook bij elke moord weer nadenken over je eigen normen.
In deze speelde onder andere de schilder Emily Carr een rol, die de laatste resten Indiaans Canada vastlegde op de Charlotte Islands. Zo draagt een roman ook weer bij aan je eigen culturele ontwikkeling.
En mijn eeuwige aanraders staan natuurlijk hier.
 
 
 
dit naar aanleiding van 50books vraag 11 

afbeelding vlinders

 
Dit bericht is geplaatst in lezen, recensies met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Welk boek las je onlangs en wil je iedereen aanraden ook te lezen?

 1. Novelle schreef:

  gelezen Hella
  ik ga mijn eeuwige aanrader ook maar beschrijven.
  Bij die van jouw herkende ik Rilke die heeft mijn leven ook verandert.Hella ik wens je nu een heerlijke zondag toe...proost op de bijzonder mooie boeken!

 2. Sagita schreef:

  Mijn laatste boek is Tonio van Adri van der Heijden. Ik ben nog opzoek naar een goed boek op mij e-reader. Ben erg kieskeurig.

 3. Heldinne schreef:

  Heb je Sprakeloos al gelezen Sagita?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *