het ongelezen meesterwerk

Als reactie op vraag 2 (welk boek las u niet uit) van petepel even een trouw-column (april 2007) in de herhaling:

WAARBIJ?

Kortgeleden publiceerde de BBC de toptien van meest onuitgelezen boeken. Dat Ulysses en Harry Potter IV op de lijst stonden, verbaasde mij persoonlijk niet. Maar Captain Corelli's Mandolin! Een van de allermooiste boeken die ik ooit gelezen heb! (Waar ze zo'n walgelijke moest-verboden-worden film van hebben gemaakt!)
Over smaak valt niet te twisten. Dat bleek opnieuw toen ik de cpnb-lijst van Best Verkochte Boeken in 2006 doornam. Van de honderd titels heb ik er precies 6 ½ gelezen.
Is het erg, dat ik Dan Brown heb gemist? Daphne Deckers? Hans Münstermann? Saskia Noort? Heleen van Royen? Tommy Wieringa? Misschien wel – ik kan het niet beoordelen. Ik weet maar één ding zeker: alle boeken willen lezen is net zoiets als alle mensen willen kennen. Onmogelijk! Bovendien houdt bijblijven het gevaar in, dat ik grootheden uit het verleden mis. Bijblijven met de Nederlandse literatuur houdt in dat ik grootheden uit de rest van de wereld mis. Hoe erg is dat allemaal?
Niet erg. Ik hoef niet alle mensen te kennen zolang ik een paar goede vrienden heb. Ik hoef niet alles te lezen, zolang er af en toe maar één boek is, dat me boven mezelf uittilt. Dat me jaloers maakt op een fabelachtige techniek, dat me een prachtige film voor ogen tovert, dat me een nieuwe kijk op een oude wereld cadeau doet. Mocht u die ervaring niet gekregen hebben van al die meesterwerken uit 2006, probeer dan alsnog Kapitein Corelli (1994). Raakt u inderdaad achterop met 2007, en misschien is dat het tweede cadeau dat we onszelf kunnen geven: nooit meer bijblijven als leesdoel hanteren, maar uitsluitend leering ende vermaeck.
En dat halve boek van mij? De Schaduw van de Wind van Zafon. Opeens boeide het me niet meer. Welk boek heeft u niet uitgelezen? Welk boek las u louter om bij te blijven?

Waarbij ik aanteken dat het eigenlijk De Toverberg is, die al jaren niet voorbij bladzij 20 komt. Ik schaam mij daarvoor, en laat hem hoopvol in de kast.

Dit bericht is geplaatst in lezen met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op het ongelezen meesterwerk

 1. Ferrara schreef:

  Gewassen Vlees van Thomas Rosenboom. Geloofd en geprezen. Ik kwam er niet doorheen.

  Bij de leesclub kwam wel eens een titel voorbij die ik zelf niet zou hebben gekozen. De Vliegenvanger van Ravelli bijvoorbeeld.

 2. adriaanhendriks schreef:

  Wat goed van je dat je met De Toverberg al op blz. 20 gestopt bent. Ik heb het langer volgehouden. Tevergeefs. Uiteindelijk mijn verlies genomen. Jaren later het boek zelfs naar de kringloopwinkel gedaan.

 3. Hilde schreef:

  och ja, er zijn er heel wat die ik niet uitlas. bij mij is het alles of niets, het moet in 1 ruk kunnen, anders blijf ik ergens middenin steken. Vreemd, 'De schaduw van de wind' las ik op enkele dagen uit. ik vond het een knap boek!
  Laatste boek dat ik niet uitlas: 'Duizend heuvels' van Koen Peeters. Erg goede en boeiend start. Tot het midden geraakt en niet meer voort gedaan....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *