een simpel narcis(t)je

Veel mensen reageren meewarig als ik beweer dan de glorixpipo een narcist is van de buitencategorie. Hij is toch in de eerste plaats 'gewoon' een geslepen politicus?
Alsof dat elkaar uitsluit. Alsof een narcist een achterlijke lobbes is die in een spiegel zit te kijken, een beetje buiten de wereld als elke andere licht gestoorde medemens.
Terwijl de gemiddelde narcist gerust maatschappelijk geslaagd mag worden genoemd, wat iets zegt over hoe we dat succes definiëren.
Alle handelwijzen van de glorixpipo (he who shall not be named omdat ik anders vervuiling op mijn blog krijg) zijn rechtstreeks uit de narcismehandboeken overgenomen. Het is alleen zo jammer dat die niet bestaan, die handboeken. Dat deze gevaarlijke pathologie nog maar zo weinig bekend is.
Ik wil iedereen met klem op het hart drukken, informatie in te winnen. De allerbeste site is die van Sam Vaknin (Engelstalig), een ijdele narcist die álles wat hij kon vinden over zijn interessante kwaal heeft samengebracht. Lees het, en de schellen vallen je van de ogen. Ik twitterde gister onder de vlag van het CWN al een paar saillante citaten naar aanleiding van de zoveelste commotie rond de pipo.

- The narcissist is the guru at the centre of a cult. He demands complete obedience from spouse, offspring, family, friends & colleagues #CWN
- The narcissist strongly disapproves of others' personal autonomy and independence. #CWN He demands – and often gets – complete trust and the relegation to his capable hands of all decision-making. #CWN
- The staff (or "stuff"?) is supposed to remain passive. The narcissist is not interested in anything but the simplest function of mirroring.
- He is willing to accept his employees as underlings, whose very position serves to support his grandiose fantasies. #CWN

Er is nu eindelijk ook een goede Nederlandse website voor mensen die het slachtoffer worden van narcisme. Dit kan slaan op partners, maar ook op werkgevers en andere autoriteiten.
Hier staat goed uitgelegd hoe een narcist erin slaagt zoveel mensen voor zich te winnen.
Hier staat een goed voorbeeld van een narcistische leider: Strauss-Kahn.
Hier staat een goed stuk over narcistisch leiderschap.
Het beste boek over narcisme dat ik ken is Pesten en Treiteren : psychisch geweld in het dagelijks leven, door M.-F. Hirigoyen.
Informeer je, en kies nooit meer de verkeerde.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op een simpel narcis(t)je

 1. adriaanhendriks schreef:

  Wat een mooie illustratie (toen ik erop klikte)!

 2. Sagita schreef:

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  • Sagita schreef:

   Nou nou nou.... ik heb heel wat pagina's doorgewerkt en een soort van kleine bijscholing gehad. Sowieso houd ik er niet van om mensen in hokjes plaatsen of om ze een in zwart-wit geschreven diagnose op het voorhoofd te plakken. Er wordt nog erg veel over 'Narcisme' geschreven en dan luister ik graag naar mijn oude wiskundeleraar. Hij legde mij uit dat als over een thema heel dikke boeken worden geschreven, dat een teken is dat mensen er nog niet zo veel over weten. Er nog niet over uitgepraat zijn.
   Maar met jou vind ik het wel een boeiend onderwerp. Ik ben het ook met je eens dat heel veel politici ijdele karaktertrekken hebben. Of ze dan gelijk een narcist zijn? Wie zal het zeggen? Een stukje geel keukenhof op het Binnenhof in het voorjaar zal niet misstaan! 😉

 3. Sagita schreef:

  Beetje rommelig, maar het is al laat. Het antwoord is dus de reactie! Een met Adriaan; mooie afbeelding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *