depressiva

"Huisartsen zouden alleen nog antidepressiva moeten voorschrijven aan mensen met een zware depressie die ernstig lijden en niet meer kunnen functioneren. De patiënten moeten zelf bovendien liever medicijnen willen dan korte psychotherapie.
Dat staat in de nieuwe Standaard Depressie van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen, zo meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Volgens deze gezaghebbende richtlijn moeten huisartsen mensen met lichtere klachten voortaan uitleggen dat de meeste depressies vanzelf overgaan. Ze moeten adviezen geven als: op tijd naar bed gaan en opstaan, niet stoppen met werken, meer bewegen, bijvoorbeeld hardlopen onder begeleiding. Daarnaast adviseert de nieuwe richtlijn een korte internettherapie of een cursus probleemoplossen."

Je moet maar durven. Iemand is de zin van zijn leven kwijt, wordt al jaren geestelijk mishandeld maar houdt vol vanwege de kinderen, is wegens gezondheidsproblemen niet meer in staat om veel te bewegen, lijdt door de depressie dermate aan slapeloosheid dat naar bed gaan met de dag angstaanjagender wordt, kan op zijn werk geen onderscheid meer maken tussen wat wel of niet belangrijk is, kortom, een depressie zoals ze allemaal beginnen. Na een aantal van zulke maanden sturen hartkloppingen, paniekaanvallen, gewichtsveranderingen of iets dergelijks de patient uiteindelijk over die enorme drempel voor de spreekkamer van de dokter.
En wat zegt oom dokter?
Mevrouwtje, u functioneert toch nog? Niet zo zeuren hoor. Loop maar eens lekker naar uw werk, of praat anders eens met de maatschappelijk werkster over het nut van schaapjes tellen. Hè? Goed? Niets aan de hand. Volgende patient!
En de licht-depressieveling gaat met een gevoel van nog grotere schaamte de deur uit. Hij is een aansteller.
Dat ik zo goed functioneer als ik doe, dat ik niet dood ben, ligt deels aan de antidepressiva die ik al zeker vijftien jaar slik. Ik zie het gesprek al voor me: mevrouwtje, u lijdt toch niet? Ophouden met die pilletjes hoor, nergens voor nodig.
Ik zie me al hardlopen, regelrecht onder de trein.

afbeelding

Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op depressiva

 1. Eva van Dam schreef:

  hear hear.

 2. Elsbeth schreef:

  Wellicht goed schrijfwerk", dit blog. Kan je nog korter door de bocht?

 3. Sagita schreef:

  Je mag wel anti-depressiva slikken. Alleen je moet het niet door een arts voor laten schrijven. Gewoon zelf op het internet kopen. Is ook veiliger want in ziekenhuizen en wie weet straks ook bij huisartsen zwerven allerlei resistente bacteriën die zo'n bezoek tot een gevaarlijke onderneming maken.

 4. Hilde schreef:

  @Sagita: nooit medicijnen op het internet kopen. je weet niet waar die vandaan komen, bovendien zijn het vaak nepmedicijnenen of namaak en zit er niet in wat er op het doosje staat.
  @Heldinne: neem jij maar gerust jouw medicijn door, zou ik zeggen. Ik denk dat er maar heel weinig depressies zonder medicijnen kunnen behandeld worden. Hartelijke groet, Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *