dwdd university

Gisteravond gaf Robbert Dijkgraaf bij dwdd college over de oerknal. Heb je het nog niet gezien, stop dan nu met lezen en ga kijken. Het was een van de mooiste
tv-programma's die ik ooit gezien heb, en mijn verrukking deed me denken aan de fantastische colleges van Van Moorsel over de catacomben en van Van Leeuwen over de wolkenkrabbers.
Dat je getuige bent van iets dat je voordien niet kende, en nu aan je sterrenstof hebt toegevoegd, fascinerend en verrijkend.
Op twitter kreeg ik nadien een felle discussie met iemand die mopperde: nou ja, komt er iets over de oerknal, ligt iedereen in katzwijm. Ik knalde terug in 140 tekens: er zijn weinig belangrijker zaken dan EINDELIJK een
tv-programma dat mensen serieus neemt en niveau heeft in deze stompzinnige tijd. Hij: alsof je daarmee oorlog, honger en ziekte de wereld uit helpt. Ik: jazeker! Als al die stupide shows en spelletjes door zulke programma's vervangen werden, die kennis en wijsheid vermeerderen in plaats van de mensen dom te houden. Nou, mopperde hij terug, dan kan je beter een programma wijden aan de belabberde stand van het onderwijs. Nee! zei ik. Dat gaat alleen over de stand van het onderwijs, en dat wisten we al!
Het domhouden van mensen is net zoiets als het dooreetstofje in chips, het is een bewuste en legale vorm van mensontering. Chips en kwizzen, de Romeinen wisten het al. Wat mij betreft is de dwdd-university een blijvertje. Laat geleerden vertellen over hun passie, over hun kennis. De aloude volksverheffing. Volgens mij nu meer dan ooit keihard nodig. Anders laten we ons voorgoed leiden door degenen met de grootste bek en de grootste zak geld.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op dwdd university

 1. reflexxus schreef:

  de meeste mensen zijn en blijven leergierig, dat geloof ik zeker...elkaar goede leerstof aanreiken is een daad van vriendschap. goed jou zo enthousiast te lezen!

 2. Amen! Het was idd super!

 3. Anonymous schreef:

  Of gewoon wekelijks enkele speeches uit TedX uitzenden.......

 4. Hanneke schreef:

  Dat het zo goed was en bleef boeien kwam ook omdat Robbert Dijkgraaf de meest ingewikkelde zaken illustreerde met concrete voorbeelden. Gelardeerd met humor zodat je geen gymnasium nodig had om toch te kunnen genieten. Dat is een vaardigheid die niet iedereen bezit. Daarom hulde aan de Vara die dit aandurfde en natuurlijk aan de leermeester zelf: Robbert Dijkgraaf.

 5. Ferrara schreef:

  Genoten en niet afgehaakt dankzij Robbert Dijkgraaf, zo kunnen uitleggen dat je ook de niet academisch gevormden aan de buis houdt. Knap staaltje.
  Hij vertrekt naar de VS, mazzelkonten daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *