dolumn


Na een vertikking van @eetschrijver reageerde @marleenwoorden alert:

een dolumn is 'n prachtig woord. Een stuk waarin je kunt verdwalen, waar het windstil is en waarin je de draak kunt steken 😉

waarop ik daar natuurlijk meteen een #woordvandedag van maakte en voorstelde een wedstrijd dolumnschrijven te organiseren.
Laat ik maar beginnen er zelf een te schrijven. Want ook al nomineerde Anna me dan oa vanwege mijn uitgesproken meningen, een dolumn is bij uitstek zo'n stuk waarin de schrijver op zoek is naar een mening. In die zin is het haast een essay, maar dan zonder de allesomvattendheid van dat genre.
Waar ik vandaag naar op zoek ben, is de beste manier om in één workshop over te dragen wat het belang is van een visie voor het maken van kunst. En dat zo'n visie niet een target is, dat je dan-en-dan met zus-en-zoveel becijferde criteria aanwijsbaar gehaald hebt, maar een verlangen dat je vooruit projecteert, zodat het zich naar je toetrekt.
Want zonder zo'n visie – je zou het een visioen kunnen noemen – is het afmaken van je kunstwerk haast onmogelijk.
Dat zijn altijd de twee benen waarop je afwisselend hinkt, tijdens het scheppen. Je moet én laten komen wat komt, vertrouwen hebben in het proces, durven vertrouwen op wat je intuïtie je ingeeft, én je moet iets hebben om naar te verlangen, iets dat je voortdrijft, zodat er geen sprake is van discipline maar van heilig vuur, dat je voor dag en dauw doet opstaan om verder, verder te gaan.
En hoe laat ik mensen nu in één workshop én hun eigen visie ontdekken, én verwoorden en verbeelden zodat die woorden en die beelden samen als een icoon het visoen tegenwoordig kunnen stellen?
Zo laat ik in windstilte mijn gedachten omhoogdwarrelen. Waarbij we nooit het derde aspect van de dolumn mogen vergeten: de draak steken. Want gatverdakke wat kan spiritualiteit / creativiteit toch gigantisch humorloos worden als je er te zwaarwichtig over doet. Een en al etherische Timoteireclame. Dat moeten we niet hebben. Misschien maar even naar de Slegte voor zo'n drakenkleurboek. Dan kunnen ze die er zelf bijplakken. Scheppen gaat niet van au. Scheppen gaat van haha, hihihi, hoei!

Dit bericht is geplaatst in creatief met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op dolumn

  1. reflexxus schreef:

    : een schimmige wereld zegt de schrijfveer voor vandaag. een dolunm. en voor morgen: een bang avontuur.

  2. reflexxus schreef:

    moest zijn : dolumn.

  3. Hilde schreef:

    moeilijk hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *