484 Leonard Cohen

So long Marianne (1968)

In de zomer van 1973 gingen wij naar Canada. Bijna niemand vloog, de halve klas kwam afscheid van me nemen. We bezochten familie in Ottawa en Toronto, en keken ons de ogen uit. Natuurlijk zagen we de Niagara Falls, en de wisseling van de wacht in Ottawa. Maar het fijnste was Younge Street. Mijn eerste ervaring van ver van huis doodgewoon door een vreemde stad slenteren. Nog steeds een van mijn favoriete gevoelen.
Ik kocht in Canada mijn eerste elpee: Songs from a Room van Leonard Cohen. Een elpee kostte maar 6 Canadese dollars (geen idee van de koers), en die had ik precies gewonnen bij de paardenraces!
De meeste elpees heb ik inmiddels door cd's vervangen, maar deze ligt nog fysiek in een doos op zolder. Het is muziek die me een grootsteeds gevoel geeft, en de teksten van Leonard Cohen openden een onbekende wereld, voor een 15-jarig Friezinnetje. Een van de vele schragen der identiteit. Niet een van de nummers staat overigens in de top2000, zelfs The Partisan niet.
Maar So Long Marianne is wel een van de heerlijkste om mee te zingen, en natuurlijk heb ik Songs of Leonard Cohen later ook gekocht.

Ook een schrijftop2000-verhaal geschreven? Zet de link hieronder!
Papagoose
Veertje Vederlicht
Kriebels & Krabbels

Dit bericht is geplaatst in schrijftop2000 met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op 484 Leonard Cohen

 1. Hilde schreef:

  via Papagoose ben ik hier op jouw blog terechtgekomen. Als tiener en nog ietsje ouder was ik een echte muziekfreak. zo hing ik elke zaterdagmiddag aan de radio om naar één of andere top-10 te luisteren, nam mijn favoriete liedjes op op muziekcassette (ja, het was nog de tijd van de casettes!), en kocht regelmatig met mijn spaarcentjes LP's van mijn favoriete groepen. Deze zijn tegenwoordig ook allemaal vervangen door CD's, de LP's heb ik weggeven aan mijn broer die ze nog koestert. Ook Leonard Cohen zat tussen mijn pak lp's! wat een heerlijke stem heeft die man! 'Suzanne' vind ik nog steeds een prachtige song! ik wens je nog een fijne muzikale dag 😉 !

 2. Ferrara schreef:

  Mooi verwoord, doodgewoon door een vreemde stad slenteren. Ik herken dat gevoel. Met echtgenoot mee op congres naar die kant van de wereld. Vooral de eerste reis was een groot avontuur.
  Fijne muziek Cohen. Via Suzanne groot fan van Herman van Veen geworden.

 3. Anonymous schreef:

  Waar beter dan kennis te maken met Leonard Cohen dan in Canada. Mooi. Mijn kennismaking was in Ierland. Hij heeft me nooit meer losgelaten. Wees zuinig op die elpees:). Wij hebben er nog 4: Songs of LC; Songs of Love and Hate; New Skin for old Ceremonies en Death of a Ladies Man (Met de liedtekst tekst die in deze clip zo mooi wordt voorgedragen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *