afscheid

Ik kreeg een opdracht om een boekje te maken voor een jong gezin waarvan de vader was overleden. Het moest ook de kinderen een beetje aanspreken. Ik ging om te beginnen op zoek naar een gedicht, en een van de eerste die ik tegenkwam was Verdriet in alle kleuren, in Ik mis je in alle kleuren door Margreet Jansen.
Daardoor kwam ik op het idee van regenboogkleuren. Ik maakte gelli prints in roze, rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, donkerblauw en paars, en maakte alvast regenboogwolkjes waar ik de tekst van het gedicht dat ik uiteindelijk koos op zette.
Maar midden in de nacht werd ik wakker en wist: dit wordt véél te vrolijk zo. Het boekje zelf moest naturel van kleur, wist ik ook meteen. De meeste ideeën komen in de halfslaap, dat vind ik altijd zo bijzonder.
Omdat het nu minder duidelijk zou worden in welk vakje de wolkjes thuishoorden – ik zag die kindjes er al mee aan de gang – besloot ik rondjes van dezelfde afbeelding als achterop de wolkjes op de vakjes te plakken.
Ik hoop zo dat ze er iets aan hebben, die moeder en haar kindjes, en dat ze de kracht vinden om verder te gaan.

Afscheid

Jij bent onvergetelijk geworden
in mijn leven.
Jij zult altijd in mijn gedachten zijn.
Ik zal nog van je dromen
en je stem nog horen.
Ik kan niet begrijpen
dat jij weg bent, voorgoed.

Jij bent onvergetelijk geworden
in mijn leven.
Jij zult altijd met mij meegaan
op de levensweg.
Ik zal heimwee naar je hebben.
Ik had je langer willen vasthouden.
Ik had je nog zoveel willen vragen.

Jij blijft een litteken
in mijn bestaan.
Jij blijft een teken
van liefde in mijn leven.
Aan jou zal ik mij optrekken.
Jou gedenkend zal ik groeien
en krachtig worden.
Ik zal verder gaan.
Jij onzichtbaar bij mij.

Marinus van den Berg

Dit bericht is geplaatst in gedichten, heldinne's reisboekjes met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op afscheid

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, mooi hoor! Ik hoop dat het boekje troost biedt, zelf zou ik heel blij zijn als iemand mij zoiets zou sturen. Gisterenavond kreeg ik een verschrikkelijk bericht van een van mijn beste vrienden. Volkomen onverwacht was zijn jongste broer (51 jaar) aan een hartstilstand overleden. Hij laat zijn ouders, 2 broers en een zus en 2 kinderen van 19 en 17 jaar oud na. Ik ben geschokt.
  Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe jij die miniboekjes maakt. Erg leuk dat je dat met je lezers wilt delen. Groetjes, Erik

 2. Ferrara schreef:

  Wat een mooie opdracht en nog mooier dat je voor een Nederlands gedicht hebt gekozen. Wat mij betreft mag je dat vaker doen.

  • Hella schreef:

   Ja, nu moest het ook echt voor de kinderen een beetje te begrijpen zijn. Ik vind meestal meer Engelstalige gedichten die weergeven wat ik wil zeggen, maar heb ook wel wat Nederlandse gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *