rookmoment

Goh, zes jaar geleden vond Max Pam het nog niet nodig om het roken te verbieden.
Maar vandaag gaat hij in de Volkskrant als een beest tekeer. Typisch de rabiatie van een ex-roker. Roken is dom en slecht, en zo'n Sartre die op zijn sterfbed bekende nog wel even door te willen leven vanwege het roken, wat een debiel. Rokers zijn tegenwoordig gajes dat buiten staat te kleumen terwijl binnen de geanimeerde gesprekken zonder hem doorgaan.
Laten we het er om te beginnen over eens zijn dat de geanimeerde gesprekken in welk bedrijf dan ook áltijd in het rokershol plaatsvinden.
Maar dat veroordelen van de roker, dat is iets wat mij – ex-roker tegen wil en dank – nog altijd razend maakt. Niet alleen zijn er veel meer dingen minstens even ongezond en dom als roken. Dat chippie van straks, met een paar wijntjes erbij, slecht. De hele dag op je krent zitten schrijven, slecht. Dat zijn inkoppertjes van jaren oud. Selectieve verontwaardiging is van alle tijden. Honderddertig rijden en het milieu verkloten is ook slecht voor de gezondheid.
Er is een  Friese tegeltjeswijsheid die zegt: iedereen heeft het over mijn zuipen, maar niemand weet van mijn dorst. (Elts sprekt fan myn sûpen, mar wa wit fan myn toarst.) Zo is het met roken ook. Soms deelt het leven zulke rake klappen uit dat alleen een rookgordijn nog soelaas biedt. Schijnsoelaas, ongezond soelaas. Maar wie is wie om een ander zijn anker te ontzeggen.
Wat een liefdeloos stukje. Zo oordelen 'wij' dus over elkaar. Altijd heerlijk als je het gelijk aan je kant weet. God on your side.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

5 Reacties op rookmoment

 1. Ben het roerend eens met je "oordelen" over elkaar. Maar roken is ook heel hinderlijk voor anderen. Vroeger kwam ik soms bijna ziek uit een restaurant omdat er naast me sigaren werden gerookt. En dat was de gewoonste zaak van de wereld!

 2. Ferrara schreef:

  Ik moest hier weer even grijnzen. Wat kun jij je toch heerlijk opwinden.
  Oh je, ik heb vandaag bijna de hele dag op mijn krent gezeten en heb me uitstekend vermaakt en volgens mij is dat laatste heel gezond.

 3. willem jansen schreef:

  Bepaalde dingen moet je zelf weten. Zolang je anderen er maar niet mee lastig valt.

 4. adriaanhendriks schreef:

  Iemand vroeg eens aan Osho: Waarom staat er in de bijbel dat God de zondaars liefheeft? Osho antwoordde: Het zijn vaak interessante mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *