een tragische plotwending

Natuurlijk moest ik ook snikken. Je moet wel van steen zijn om niet "ach néé!" te roepen als de jonge vader direct na de geboorte van zijn eerste zoon dromerig en blij met de auto van de weg raakt. Dood als een pier. Tragedie!
Downton Abbey. Het is een verrukkelijke serie. De kleren alleen al, en de landschappen en kastelen. De intriges, de personages die allemaal wel íets hebben om mee mee te leven, de tijd waarin het speelt en hoe die verstrijkt, het is een en al genieten. Sterfgevallen zijn vreselijk, terecht vrijgekomen gevangenen zijn een geluksmoment evenals de jongedochter die eindelijk door Cupido getroffen wordt.
Maar die crash van vanavond was te veel. Hier zag je de hand van de wrede poppenspeler die de schrijver is. Wat kunnen we verzinnen om het ze weer lekker moeilijk te maken, zodat we de kijkers vasthouden. Je reinste gtst-gedachte. Niet erg als het sterfgeval voortkomt uit iets in de plot. In die tijd stierven bosjes vrouwen in het kraambed en wisten dokters écht niet wat ze moesten doen, dus dat die ene dochter het loodje legt, okee.
Zo'n auto-ongeluk is te random. Ze waren kort daarvoor uit schieten in de Highlands: laat de adellijke knaap dan sneuvelen door een verdwaalde kogel, als je hem kwijt moet. Laat hem vermoord worden door een van die pachters die hij om het landgoed te bewaren uit z'n huisje moest knikkeren. Maar die wagen oppakken of het een matchboxje is, over de wereld smijten en wat bosbessenjam uit des jonge vaders' oor … dat is een zwaktebod. Ik vind het jammer.
Wat natuurlijk niet zegt dat ik volgende week niet weer kijk, want het gaat uiteindelijk om de personages van wie we zo zijn gaan houden. Dat is het knapste van deze serie.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

6 Reacties op een tragische plotwending

 1. Theetante schreef:

  Helemaal mee eens. Ik heb me echt gestoord aan deze soapie wending. Maar anderzijds ben ik ook weer bereid om Downton veel te vergeven....

 2. Heldinne schreef:

  met dank aan @derazendebol voor deze inlichting http://nos.nl/artikel/431705-downton-abbey-raakt-crawley-kwijt.html
  al hadden ze dan nóg een andere dood kunnen bedenken.

 3. Ferrara schreef:

  Lang niet alle afleveringen gevolgd, maar gisteren zat ik weer eens voor de buis. Je zag het aankomen. En wat dacht ik...wat zou Hella van deze wending gevonden hebben. Niet wetend dat je keek. Ik word op mijn wenken bediend. Dank u.

 4. Shit, ik zag dit bericht voordat ik de aflevering had gezien (ik neem de serie altijd op). Ik heb wel halverwege het lezen gauw mijn ogen dicht gedaan, want ik wilde niet weten wie er dood zou gaan, en dacht even nog dat het Anna zou worden, maar gelukkig, het werd Matthew, want Anna en Bates hebben al genoeg over zich heen gehad.
  Eigenlijk vond ik Matthew en Mary een beetje een weeïg stel worden, dus zo'n ramp is het nou ook weer niet 😉
  Volgende week zit ik dus wéér aan de buis gekluisterd.

 5. Heldinne schreef:

  SORREEE! Voortaan zal ik er Spoiler Alert bij zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *