kroniek van een aangekondigde dood

In Friesland zijn wij gezegend met een schat aan romaanse kerkarchitectuur. Het is onvoorstelbaar: je rijdt naar zo'n stil dorp, stapt uit bij de kerk, en je kunt je handen leggen op stenen en metselwerk van bijna 1000 jaar oud. Bijna duizend jaar hebben deze muren weer en wind en oorlog doorstaan. Soms liefdeloos, soms liefdevol gerestaureerd, maar de tand des tijds doorstaan, en dezelfde gewijde ruimte al die eeuwen omhuld.
En dan komt HalveZoolstra, de man zonder cultureel of historisch besef, de man zonder enig gevoel voor wijding, spiritualiteit, ziel, of andere onmetelijke zaken, en zegt: bah. Kost geld. Weg ermee.
In wat voor wereld leven wij als zo'n zielloze, liefdeloze cultuurbarbaar "staatssecreatis van cultuur" mag worden?
Een wereld waarin cultuur een vies woord is, omdat het belangstelling, opleiding, reflectie voor-onderstelt. We weten allemaal hoe slecht dat is voor machthebbers. Mensen die zelf nadenken, god verhoede.
Wat storm, vorst, onweer en oorlog niet vermochten, vermag deze man. Afbraak is beter dan behoud. Dat is het motto van deze monsterlijke regering. Duizend jaar oude cultuurschatten gaan we in dit Heerlijke Nieuwe Millennium afbreken. Die voorspelde ondergang der wereld op 21 december? Hij is al begonnen.

geplaatst in de Leeuwarder Courant:

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op kroniek van een aangekondigde dood

 1. reflexxus schreef:

  ik heb er niet echt verstand van. het geld zal wel fout en lekker makkelijk worden opgehaald. maar mijn boosheid richt zich op de lui die eerst in de jaren 90 en bij de invoering van de euro, het geld met scheppen binnenhaalden en waar "wij" nu voor moeten inleveren( bv aan wat ons lief is. In groningen bestaat een collectief van provinciebewoners dat opkomt voor de oude kerken, begreep ik.

 2. Heldinne schreef:

  Ja, dat bestaat hier ook wel, ben ik ook lid van, maar die hebben lang niet genoeg geld. Maar ik vind vooral die arrogantie zo verschrikkelijk.

 3. Schrips schreef:

  Stichting Groninger kerken bedoelt Flex.

  Er zijn kerkjes die buiten alle regelingen vallen. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer in origineel genoege staat zijn. In Saaxumhuizen (Hoogeland) staat zo'n kerkje (ik kocht er bijna een huis) dat mede door de dorpelingen gered is van verval. Zij organiseerden jarenlang boekenmarkten en dergelijke, die vanuit wijde omtrek werden bezocht en waarvan de opbrengst bedoeld was voor het herstel. Dit jaar is men begonnen met de restauratie, volgende kerst is er weer een zing-je-warm kerstdienst.
  Leve het burgerinitiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *