Het Wilde Westen

Ik ben begonnen aan mijn boek over de Heldenreis. Omdat ik wil dat het zo weinig mogelijk lijkt op Campbell en Vogler, probeer ik Nederlandse voorbeelden te verzamelen, in films en boeken. (Suggesties zijn van harte welkom!)
Ik dacht dat De Overgave van Japin misschien wel een goed voorbeeld zou zijn, en ben het nu aan 't herlezen. Overal waar ik een Oproep tot Avontuur, een Mentor of een Drempelwachter ontwaar, plak ik een sticky. Het blijft een grandioos boek, maar oplettend lezen is toch anders dan genietend lezen. Vooral 's avonds laat wil ik dan nog even iets simpelers. En opeens dacht ik aan een nooit gelezen Sintcadeau voor dochterlief: The complete works of Laura Ingalls Wilder. Toenou, jeweetwel, Het Kleine Huis op de Prairie.
En wat blijkt? Het is een schitterende aanvulling op De Overgave. Ik lees de huishoudelijke achtergrond van de grootdoekige dramatiek van Granny Parkers leven, de praktijk van beren en poema's, van eenzaamheid en honger, en ervaar de simpele heldinnenmoed van die vrouwen, om elke dag opnieuw op te staan voor steeds weer die onontkoombare klussen om eten en schone kleren te verschaffen. Terwijl Laura met Pa en Ma en zusjes over de prairie trok, leidde Quanah Parker (Granny's kleinzoon) zijn laatste aanvallen op de kolonisten in Texas.

(afbeelding vlnr: Cynthia Ann Parker, Carrie, Mary & Laura Ingalls, Quanah Parker)
Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Het Wilde Westen

 1. Nederlandse voorbeelden? Daar zit ik niet zo goed in, maar ik moest (omdat ik
  het onlangs gelezen heb natuurlijk) wel meteen aan Nooit
  meer slapen
  van W.F. Hermans denken. Is dat wat? Past dat in het concept?

 2. Heldinne schreef:

  Ik ken het niet, zal het bestuderen, bedankt voor de tip! En wees niet bang voor Blindness, het is zo symbolisch en allegorisch, en zeer fascinerend.

 3. Misschien heb je ook iets aan Sunny Boy van Annejet van der Zijl

 4. Liesbeth schreef:

  Wat denk je van De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren?
  Over heldenmoed,macht,angst en liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *