• Heldenreis workshop
Nadat ik de Heldenreis heb uitgelegd aan de hand van verschillende voorbeelden (tip: kijk alvast Finding Nemo), deel ik afbeeldingen van stoelen uit. De deelnemers kiezen een stoel, en verzinnen aan de hand hiervan een personage, de "Held" van hun verhaal. We bedenken wat de grootste angst en de diepste wens van deze Held zijn, en zo verzinnen we een compleet verhaal. Gezamenlijk bespreken we wat – voor een verhaal - effectieve angsten en verlangens zijn, en hoe een effectieve Vijand te werk gaat. Met deze oerversie van je roman kun je meteen aan de slag!
Klik hier voor een indruk van een Heldenreis workshop!
• Heldenreis presentatie
Uitgebreide bespreking van de Heldenreis en alle etappes, de archetypische personages, de theorie erachter, het belang van het concept voor leven én schrijven, voor coaches, counsellors en schrijvers.
• Heldinne's Reis workshop voor vrouwen
In deze workshop leg ik het schema van Heldinne's Reis uit aan de hand van het verhaal over Blauwbaard in de Ontembare Vrouw. Daarnaast ga ik in op de Draken die de bruid van Blauwbaard moet bestrijden.
Dan gaan we zelf, aan de hand van afbeeldingen van stoelen, aan de slag met het verzinnen van een Heldin voor ons verhaal. Wat is haar grootste angst, wat haar diepste wens? Welke draken moet zij verslaan om haar angst te overwinnen en haar wens te vervullen? Gezamenlijk bespreken we wat – voor een verhaal - effectieve angsten en verlangens zijn, en wat de mogelijke draken zijn.
Met deze oerversie van je verhaal (roman of autobiografisch) kun je aan de slag om dit thema verder uit te werken.
• Heldinne's Reis presentatie
Uitgebreide bespreking van deze schrijfcursus voor vrouwen die zich een weg uit het dal willen schrijven, die hun groeiproces in kaart willen brengen, die hun reis willen uiten door middel van een fictief personage, of die een autobiografische Heldinnenreis willen vastleggen. Het schrijven over levensthema's en ontwikkelingsprocessen kan een belangrijk onderdeel vormen van de reis naar heelheid en gezondheid.
• workshop autobiografisch schrijven
In 1 workshop je hele autobiografie schrijven is natuurlijk niet mogelijk. Daarom krijg je 2 prachtige handouts om thuis mee aan de slag te gaan: "200 verhaaltjes" (schrijf je leven in 200 verschillende stukken die je daarna groepeert) en "zeven over leven" (schrijf je leven aan de hand van vragen per periode van zeven jaar). Ook raad ik verschillende boeken aan die inspiratie kunnen bieden.
In de workshop doen we verschillende korte opdrachten, zoals bijvoorbeeld: schrijf je autobiografie in 5 minuten (ja heus!), beschrijf het schilderij van je leven, wat is voor jou dé tegeltjeswijsheid (jouw levensmotto), wat is de geschiedenis van je naam, kortom, speelse manieren om de schroom te overwinnen die aan het begin van elk schrijfproject de kop opsteekt. En verhalen van anderen werken minstens zo inspirerend.
• presentatie autobiografisch schrijven
Een presentatie voor autobiografen, ouderenwerkers en anderen die met levensverhalen te maken krijgen. Wat zijn manieren om het levensverhaal op papier te krijgen? Wat gebeurt er in zo'n proces?
Hoe pak je het praktisch aan?
• workshop The Artist's Way
Een heerlijke inspirerende workshop over dit prachtige boek, een combinatie van schrijven en collage, om je eigen creativiteit te ontdekken en te laten stromen
• presentatie The Artist's Way
Een uitgebreide bespreking van dit baanbrekende boek over creativiteit, dat genadeloos afrekent met een heleboel mythen betreffende het kunstenaarschap. Ook de andere boeken van Julia Cameron komen aan de orde. Een lezing voor iedereen die zelf creatiever wil leven, of anderen daarin wil bijstaan.
• workshop schrijfveren (vrij schrijven)
Dit is een feestelijke workshop, heel geschikt voor een personeelsbijeenkomst of ander gezellig samenzijn. Het aantal deelnemers is onbeperkt, want we schrijven in café-setting, kleine groepjes aan kleine tafels. De ideale manier om aan te tonen dat iedereen kan schrijven, en dat het zonder nadenken juist vaak heel mooi wordt.
Kan ook met enige regelmaat worden aangeboden (bv 1x per maand).
• workshop columns /stukjes schrijven
Hoe schrijf je pakkende, leesbare stukjes? Hoe schrijf je puntig en herkenbaar? Aan de hand van een lijst met tips bespreken we waar een goeie column aan moet voldoen. Wie is onze favoriete columnist? Wat maakt hem of haar zo goed? Wat is het belang van woorden tellen? ("De Columnist kweekt over alles een precies even lange mening.")
Dan maken we een lijstje met ergernissen (omdat niets zoveel focus en inspiratie geeft als boosheid) en kiezen er een uit om eens even pittig over tekeer te gaan. Voorlezen en bespreken geeft herkenning, en je hoort meteen: ja, zo moet het! Of: nee, dit kan beter.
(Nu kreeg ik de laatste keer commentaar: "Waarom zo negatief? Je kunt toch ook over leuke dingen een column schrijven?" Natuurlijk. Geef maar aan waar jullie groep de voorkeur aan geeft, dan pas ik het thema van het lijstje aan!)
• presentatie creatief schrijven
onderstaande 4 workshops worden ook als 1 presentatie aangeboden, getiteld Creatief Schrijven.
De belangrijkste dingen die een beginnende schrijver onder de knie moet zien te krijgen. Schrijven is voor een groot deel een ambacht, dat te leren is.
• workshop personages
Beginnende schrijvers lopen er vaak tegenaan dat al hun personages op henzelf lijken.
Hoe verzin je zo divers mogelijke personages? Je hebt ze in je! Met behulp van "secret selves" (verborgen ikken) ontwikkel je met aspecten van je eigen karakter een hele cast aan personages.
Een andere mogelijkheid is het enneagram: negen totaal uiteenlopende karakters, geknipt voor hun eigen specifieke rol in het verhaal.
In de workshop werken we een van deze personages uit. Wat is zijn grootste wens? Wat in zijn karakter werkt hem daarbij tegen? Wie kan die rol het beste vervullen? We denken met elkaar mee om dit personage zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen.
Als toegift ontvang je de Vragenlijst van Proust, een geweldige manier om je personages beter te leren kennen.
• workshop dialoog
Hoe zorg je ervoor dat niet al je personages spreken met jouw stem? Waar moet je op letten om de dialogen in je verhaal natuurlijk te houden? Welke functies moet een dialoog vervullen in je verhaal?
Wat mag je nooit doen in dialoog? Hoe houd je de sprekers uit elkaar?
In de workshop ga je zelf aan de slag met verschillende oefeningen in het schrijven van dialogen.
• workshop vertelperspectief
Schrijven moeilijk? Heel veel is te leren! De belangrijkste 'truc' om goed onder de knie te krijgen is het juiste gebruik van het vertelperspectief. Door wiens ogen beleeft de lezer het verhaal? Alles in je verhaal hangt daarmee samen: de stijl, wát diegene waarneemt, zijn normen en waarden, alles. En het is dé manier om je lezer het verhaal in te zuigen en hem daar vast te houden.
Ik leg de verschillende vertelperspectieven uit (eerste en derde persoon, etc), en dan gaan we zelf aan de slag. Hoe werkt het, en wat is het meest effectieve perspectief voor dit verhaal?
• workshop stijl en revisie (gevorderden)
Hoe haal je het beste uit je schrijfwerk? hoe maak je je schrijfsels zo mooi mogelijk? Voor deze workshop vraag ik je om van te voren iets te schrijven, zodat we aan de hand van de schrijfsels van de deelnemers met de belangrijkste verbeterpunten aan de gang kunnen gaan.
Voor wie niets heeft liggen volgt hier de opdracht: schrijf thuis een levendige anekdote over iets uit je jeugd. Schrijf die in de hij/zij vorm. Je mag er dingen bij fantaseren, of het mooier of erger maken dan het was. In alle gevallen geldt een maximum van 300 woorden.
Ook zullen we de belangrijkste struikelblokken in het schrijfproces behandelen: hoe kun je meer gaan schrijven, waarom is beginnen zo moeilijk, om van iets afmaken maar niet te spreken? (En wat doet die Neanderthaler hierbij?)