leeservaringsverhaal


Ik verwijl al een tijdje in Koning Arthur land. Het begon met de Mists of Avalon - of nee, het begon met de tv-serie Merlin! - nu zit ik in de Arthurian Saga van Mary Stewart (5 delen) die ik wel ooit heb gelezen maar waar ik me niets meer van herinner, en een paar dagen geleden ben ik begonnen in The Once and Future King van T.H. White. Nooit gelezen, terwijl ik me nog zo goed herinner hoe enorm enthousiast een studiegenoot erover vertelde, in dat ene jaar dat ik Engels studeerde.

Deze liefde is al ontzettend oud, hij begon destijds met Tristan en Isolde, en Parcival.
Verder heb ik nog een mooie (verkorte) uitgave van Sir Thomas Malory (the Romance of King Arthur and His Knights of the Round Table), met illustraties van Arthur Rackham (al gekocht in 1978). Ook de schilderijen van de pre-rafaëlieten wakkerden de liefde aan.

Toen ik White op Goodreads zette, ried iemand mij H is for Hawk van Helen MacDonald aan, omdat zij zich had laten inspireren door een ander boek van T.H. White: The Goshawk. Daar was ik jaren gelden al eens in begonnen, maar toen was het kennelijk niet het goede moment. Nu laat ik me meevoeren en geniet.
Tussen al dit feestgedruis door had ik ook nog behoefte aan een simpel thrillertje. Het werd The Drowning Hour van S. K. Tremayne. Daarin komt een hond voor die Greedyguts heet. En die naam komt ook weer voor bij White, de hond van de heks Madam Mim heet zo.

Intussen kwam ik een mooie lijst tegen met andere boeken(series) over King Arthur, dus ik kan nog een hele tijd vooruit. En moet ik eigenlijk niet beginnen met Geoffrey of Monmouth? Nee, laat me beginnen met The Complete King Arthur, een enorm interessante studie naar wie Koning Arthur was, of hij überhaupt echt heeft bestaan, en wat erover hem is geschreven.
Het is toch zo druk in mijn hoofd!

Dit bericht is geplaatst in lezen. Bookmark de permalink.

6 Reacties op leeservaringsverhaal

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella. ik heb ooit "Arthur, koning voor eens en altijd" gelezen, maar mij kon het destijds niet zo boeien. Dat heb ik ook met klassieke werken, het ene hoog geprezen boek spreekt mij enorm aan ("Oorlog en vrede", "Op zoek naar de verloren tijd") het andere totaal niet ("Ulysses", "De man zonder eigenschappen"). Ik moet altijd eerst zelf het boek lezen (of in ieder geval gedeeltelijk lezen) voordat ik met zekerheid kan zeggen wat ik van een boek vind. Groetjes, Erik

  • Hella schreef:

   Ja, dat geldt voor mij ook. Ik heb The Once and Future King nu als luisterboek en het wordt fantastisch voorgelezen, ideaal voor als je de slecht-nieuws-radio even zat bent.

 2. Ferrara schreef:

  De nevelen van Avalon, dat is lang geleden, ik herinner me dat ik het bijna niet kon wegleggen. Geen idee of dat opnieuw zou gebeuren.
  Ik ben nog bezig met een stapeltje en heb een en ander gereserveerd, misschien maar bewaren voor de vakantie.

 3. jan tekelenburg schreef:

  bekijk eens de film 'Excalibur ' van Boorman, ik meen uit 1980. Prachtig werk met dito muziek (opzwepend, uit de Carmina Burana). In mijn kast staat 'arthur 's Britain', een dikke penguin van een prof in de archeologie (Alcock), dus wetenschappelijk verantwoord, over de periode waarin A. mogelijk heeft geleefd, en gevochten, want hij moet een groot tacticus geweest zijn... Un mer á boire, bien sûr...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *