update NBDbiblion

#auteursbond staat op tegen de bizarre #recensies van #Bookarang voor #NBDbiblion

de volgende tekst is overgenomen van de website van de auteursbond

NBD Biblion heeft besloten om de aanschafinformatie die bibliotheken gebruiken bij het uitkiezen van boeken voor hun collecties, in het vervolg te laten samenstellen door speciale AI-software. Ruim 700 mensen die tot nu toe recensies schreven, zijn door NBD Biblion aan de kant gezet. De Auteursbond betreurt het besluit en heeft NBD Biblion een brief gestuurd.

“De Auteursbond hecht er een groot belang aan dat bibliotheken over aanschafinformatie kunnen beschikken die een goede kwaliteit heeft”, aldus voorzitter Maria Vlaar in de brief. “De aanschafteksten die uw speciale software creëert, hebben niet de kwaliteit van door mensen geschreven teksten”.

“Een deskundige auteur die een recensie schrijft kan iets zeggen over aspecten die software niet kan beoordelen, zoals gelaagdheid, ontwikkeling van de personages en de spanningsboog, emotionele lading, en historische en wetenschappelijke juistheid. De door uw software geproduceerde aanschafteksten zijn dunner, oppervlakkiger en daardoor minder waardevol voor de collectioneurs bij bibliotheken”, aldus Vlaar.

“Bibliotheken hebben aanschafinformatie van hoge kwaliteit nodig om een collectie te kunnen samenstellen die een zo groot mogelijk groep mensen uitnodigt om te lezen en kennis te nemen van een zo breed en gedifferentieerd mogelijk aanbod van titels. De aanschafinformatie die door uw software wordt opgesteld, maakt het bibliotheken niet makkelijker maar moeilijker om deze opdracht te vervullen. Verschraling van het aanbod dreigt, waar onder andere minder bekende en startende schrijvers of schrijvers van vernieuwend werk de dupe van kunnen worden”.

De Auteursbond vraagt NBD Biblion het besluit te heroverwegen. De brief is hier te lezen.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op update NBDbiblion

  1. Ferrara schreef:

    Zouden alle bibliotheken hier nou echt gelukkig mee zijn?

    • Hella schreef:

      Nee, er beginnen steeds meer klachten te komen. Ik ben heel benieuwd wat de uitkomst zal zijn van het gesprek met de auteursbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *