The Secret Garden by Frances Hodgson Burnett

Met veel plezier geluisterd naar het audioboek van de originele versie van de Geheime Tuin. Ik had het als jeugdboek en herinnerde het me als sprookjesachtig en ontroerend.
Dat was nu toch anders. Niet alleen wordt er in het begin veel meer uitgeweid over de nare gebeurtenissen in India, waardoor Mary naar Engeland moet verkassen. Maar ik was ook vergeten – of wie weet heb ik het toen niet zo ervaren – hoe prekerig het boek is, je reinste "de kracht van positief denken."
En wat ik zeker nu pas zo ervaar: een ziekelijke jongen die bij zijn geboorte zijn moeder heeft verloren, verliest daarbij tevens zijn vader, want die kan het niet verdragen het kind in de ogen te kijken. Tien jaar lang zorgt de landgoedeigenaar alleen in materiële zin voor het kind, voor de rest reist hij zoveel mogelijk de wereld rond.
En pas als Colin zichzelf heeft weten te genezen, daar in die Geheime Tuin, durft hij zijn vader onder ogen te komen en is vader als een blad aan de boom gedraaid. Opeens blij en trots met zijn gezonde zoon.
Je zal maar een gehandicapt kind zijn en dit boek lezen.
Oja, en Mary is aan het eind ook helemaal gezond en lief geworden. Niemand die het ooit met haar over haar vreselijke ervaringen in India heeft gehad.

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.