10 – vertellers

Vertellers gingen naar oude mensen die niet meer van huis konden, om ze te vermaken met de bekende wonderverhalen. Sommige ouden wisten nog dingen die jonge vertellers al niet meer hadden meegekregen, en zo hielden ze gezamenlijk het erfgoed levend. Ook bezochten Vertellers moeders met kleine kinderen, om ze voordat ze naar school gingen al het een en ander bij te brengen. En om ervoor te zorgen dat de moeders geen verkeerde verhalen aan hun kinderen vertelden. Sommige moeders hadden voorouders uit andere streken, je wist maar nooit wat voor bijgeloof daar heerste.

Je moest heel veel weten, je moest gezag hebben. Je moest ook van onbesproken gedrag zijn. Zou mijn haar een probleem zijn? Omdat mij van kindsbeen af aan was geleerd mijn haar te verbergen, durfde ik er geen vragen over te stellen.

Vragen stellen was altijd riskant. Op school vroeg ik bijvoorbeeld of er weleens mensen van Gralda of Mingia bij ons waren geweest? Waarom vraag je dat? wilde de dogman meteen weten.
Waarom vraagt een kind iets? Omdat haar nieuwsgierigheid gewekt is. Soms is de vraag er zelfs eerder dan de nieuwsgierigheid. Want nu de dogman de vraag ontweek, werd mijn verbeeldingskracht gewekt. Tegelijk voelde ik de dreiging van de grens die ik blijkbaar bereikt had. Zomaar, mompelde ik, en trok mijn sluier recht.

Va deed dat ook, dat vragen waarom ik iets vroeg. Er waren goede en foute redenen om een vraag te stellen. Goede vragen gingen over het verleden, over werkzaamheden en technieken om iets te doen, over zaken waar je als meisje en vrouw in diende uit te blinken. Foute vragen zetten vraagtekens bij de status quo. Waarom mogen meisjes niet meedoen aan de wedstrijd? Waarom reist niemand naar Gralda of Mingia? Waarom lopen alle straten evenwijdig?

Waarom heb ik zoveel vragen? vroeg ik me vaak af. Hebben andere mensen dat niet? Wil niemand verder kijken dan de zandduinen? Waarom leerden wij dan over de Heerlijkheden? Het woord alleen al maakte toch dat je wilde reizen?

Dit bericht is geplaatst in feuilleton met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op 10 – vertellers

  1. Elly van Doorn schreef:

    Erg mooi het gegeven van de vertellers.
    In het Boeddhisme kennen ze de bijzondere noodzakelijkheid om leringen zuiver te houden van 'de mondelinge overleveringslijn' nog altijd.

  2. Elly van doorn schreef:

    Na lessen over de stof wordt de rechtstreekse overlevering in de originele taal overgedragen voor afgaand aan een innitiatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *