barbaarse tijden

Onlangs werd ik er door iemand op gewezen dat mijn (bijna) wekelijkse tweet met "Het is Volbracht" #schouderkloptweet (als het me weer was gelukt om het moede lijf naar de fitness te sleuren) voor Christenen erg kwetsend was. Omdat deze woorden de belangrijkste zijn in de Christelijke theologie, immers met de kruisiging is het goddelijke plan volbracht.
Ik moest meteen denken aan onze Schotse leesclubjuf die ons leerde dat je nooit in the beginning mocht zeggen (maar liever at first) omdat die zinsnede aan de bijbel was voorbehouden.
Natuurlijk wil ik niemand wetens kwetsen, dus ik heb mijn zelfbejubeling veranderd in "ik kwamzag en overwon!"

Hier moest ik weer aan denken bij het geval Samuel Paty. De leraar die is onthoofd – een woord uit barbaarse tijden, kennelijk verkeren wij daar nu ook in – omdat hij in zijn les over de vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet liet zien. Hij had dat vantevoren aangekondigd, en zijn leerlingen de mogelijkheid geboden om de klas uit te gaan of het hoofd af te wenden.
Hij hield dus wel degelijk rekening met de religieuze gevoelens van anderen, precies zoals ik dat heb gedaan.

Maar waar ligt dan de grens?
Is de intentie om te kwetsen altijd te veroordelen? Je wilt niet weten wat ik Trump de afgelopen jaren allemaal heb toegevoegd. Hierin weet ik zeker dat ik gelijk heb, en dat ik ook het gelijk van de geschiedenis aan mijn kant heb.

Op twitter voelt eenieder zich gerechtigd om tekeer te gaan tegen kerken die te veel kerkgangers toelaten, en het geloof gelijk te schakelen met de complotten waar viruswappies in geloven. Hier mag dat, maar dient het een doel? En zouden ze dat net zo makkelijk doen met moskeegangers?
Ik moet ook denken aan Fons Jansen zaliger, die zo fijnzinnig de soms buitenissige gebruiken in de katholieke kerk aan de kaak kon stellen. Misschien mag je dat alleen als je deel uitmaakt van hetgeen je bespot?

Ik kom hier nog niet echt uit. Ik weet wel dat ik me buitenslans altijd aan de locale gebruiken heb aangepast. Netjes de schoenen uit, nooit je voetzolen tonen, alleen met rechts eten …
Het is ook iets van respect en beschaving. Nu onbeschaafde varkens de wereld regeren wordt dat een steeds onherkenbaarder goed.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

8 Reacties op barbaarse tijden

 1. Elly schreef:

  Ik denk ook niet dat we daar ooit uit gaan komen Hella. Zolang ieder persoonlijk zich vereenzelvigt met dat waar ze zich aan verbonden hebben, een zelfbeeld of intituut, en zich door algemene spot of een zgn aanval behoorlijk aangesproken voelen, het onmogelijk kan laten bij degene die het heeft geuit,
  en degene die het uit niet met respect omgaat met de medemens waarbij vaak moeilijk de grenzen te herkennen zijn, zal het altijd een probleem blijven. Er is helaas slechts een enkeling die dat soort menselijk gedrag kan ontstijgen.

  Iedereen denkt altijd overal recht op te hebben waarbij een middenweg of loslaten van beide kanten niet in de persoonlijke woordenboeken voorkomt. Vrijheid van meningsuiting wordt daardoor steeds een subtielere aangelegenheid en vaak niet haalbaar

 2. Fenna schreef:

  Ik ben overtuigd christen (niet kerkgaand) en van mij mag iedereen gerust het is volbracht zeggen. Het klopt dat deze woorden door Jezus zijn gesproken aan het kruis, dat is de kern van mijn geloof en dat van vele anderen. Echter Jezus zei ook dingen als; ja, nee, licht en leven en het lijkt me vreemd om die woorden als exclusief te beschouwen. Ook, het is volbracht, is gewoon een zin, taal. Taal om te gebruiken. Als mensen zich gekwetst voelen door zo'n zinnetje dan zegt dat denk ik meer over die mensen dan over God, Jezus of geloof.

 3. Liesbeth schreef:

  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed net zo als de vrije pers en vrijheid van godsdienst. We kunnen daar niet zorgvuldig genoeg mee omgaan. Desondanks zullen er altijd mensen gekwetst worden doordat er nu eenmaal verschillen tussen zijn tussen meningen, geloven, culturen en noem maar op. Respect voor elkaar is helpend maar je kan niet alles weten dus ook niet alles voorkomen helaas. Desondanks, blijf vooral alles zeggen want dat mag en dat is in deze wereld een groot goed!

 4. Ferrara schreef:

  Je hebt toch niet de bedoeling gehad iemand te kwetsen.
  Heeft degene op Twitter voor alle Christene gesproken of sprak zij/hij/ voor zichzelf.
  Lijkt het of worden de tenen ook steeds langer.

 5. lethe schreef:

  Ik kreeg net van Julius Caesar door dat hij buitgengewoon beledigd is dat je zijn woorden bent gaan gebruiken. Of je dat voortaan maar wilt laten.

 6. Hella schreef:

  dank voor al jullie reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *