Het Glazen Huisje II

Van de week meldde iemand heel attent op mijn blog dat ze Het Glazen Huisje op Marktplaats had gezet. Natuurlijk meteen een bod gedaan en woensdag had ik het al in huis. Op Goodreads ingevoerd, en meteen begonnen.

Nu weet ik het wel zeker: dit was niet het boek waar ik destijds zo om gehuild heb. Héél raar dat juist deze titel is blijven hangen, ik bedoel, die verzin je toch niet. Maar ik moet hem aan een ander boek gekoppeld hebben. Dit boek is heus wel schattig, heus wel een beetje zielig en een beetje spannend, maar als ik er zó van onder de indruk was, dan was er wel iets blijven hangen. Hoewel het detail van dat huisje klopt (al draaide het in dit geval niet), was het niet dit boek.

Ik herinner me nog verschillende kinderboeken waarvan ik onder de indruk was. Van sommige ben ik dat nóg, zoals Zeekraai, van andere herinner ik me dat ik zelf verhalen verzon of zelfs schreef die erop leken (zoals Heidi, of Ellen op Ballet), of dat we ze zelfs naspeelden (zoals het Huis in de Holle Boom).

Ik schreef ook al dat ik het omslag niet herkende. Wat me heel vaag bijstaat, is dat het omslag blauw was, een blauwe tekening op een witte achtergrond, misschien van zo'n tbc-huisje (want die bestonden echt).
Komt iemand nog ooit met de gouden tip? Ik las het boek vermoedelijk in 1966 of 1967, het kan uit eind jaren vijftig, begin zestig geweest zijn. En het was dus ontzettend zielig.

Help mij!

Dit bericht is geplaatst in autobio, lees- en biepherinneringen, recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Het Glazen Huisje II

 1. lethe schreef:

  Nu ben ik benieuwd of Renee, die ook op je blogje reageerde, wèl dit boek voor ogen heeft gehad.

 2. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, grappig is dat van die jeugdboeken. Toen ik jong was hadden wij thuis een paar boekjes van Dr. Seuss, een Amerikaanse kinderboekenschrijver, die in de Engelstalige wereld wereldberoemd is, maar in Nederland vrijwel onbekend. Ik herinner mij oa. "Visje een, visje twee, visje visje in de zee" en "stap op pap". In dat laatste boekje kwamen de wonderbaarlijke wobbels voor: "Op de wobbels van Piet Grobbels zaten zeven hele grote hobbels". Ik denk dat ik de boeken van Dr. Seuss rond 1996 ben gaan verzamelen. Met de komst van het internet is het mij gelukt mijn verzameling min of meer compleet te krijgen: alle Engelse boekjes, ik geloof op een na alle Nederlandse vertalingen en zelfs 7 boekjes in het Italiaans. Leuk is dat zo'n geliefd jeugdboekje leidt tot het verzamelen later. Groetjes, Erik

  • Hella schreef:

   Wat leuk! Kun je ook nog wel eens een paar blogjes aan wijden.

   • Erik Scheffers schreef:

    Hoi Hella, ik denk dat Dr. Seuss wel mijn favoriete schrijver van kinderboeken is. Ik zou het wel leuk vinden om al zijn boeken (ongeveer 40 titels) een voor een op mijn blog te bespreken. Dat project zou dan bijvoorbeeld de Dr. Seuss weken of de Dr. Seuss maand kunnen heten. Groetjes, Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *