gezond eten

Waarom maken wetenschappers of andere zelfverklaarde objectievewaarheidweters zich zo druk over het feit dat sommige mensen denken dat ze gezonder worden of zich beter voelen door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan?
Welk doel dienen zij uiteindelijk?
Het voelt voor mij net zo als zelfverzekerde atheïsten die dag aan dag moeten verklaren dat Godgelovers achterlijke nitwits zijn die door de wetenschap allang zijn ingehaald. Grappig genoeg verwijten de wetenschappers de natuurlijketers dat zij dat aanhangen als een godsdienst. En dus gek zijn.
Ik denk dat ik een agnost ben. Of misschien iets meer dan dat. Ik heb wel degelijk leiding en/of voorzienigheid ervaren in mijn leven. In mooie kerken ervaar ik een Aanwezigheid (in lelijke kerken niet). Maar of de patriarchale god uit de bijbel mijn God is? Ik weet het niet.

En zo sta ik ook in het voedingsdebat. Mijn eerste reactie, toen ik hoorde dat ik een autoimmuunziekte had, was om alle kunstmatige voedingsmiddelen de deur uit te doen. Al die Knorrzakjes die al levenslang gebruikte, die chips, snoepjes, koekjes en andere overbodige vreterij. Vervolgens ging ik googelen wat ontstekingveroorzakende voedingsmiddelen waren, en daarbij stond tarwe bovenaan. Als je dan alternatieven voor brood zoekt, kom je algauw op koolhydraatarme recepten uit, en zo knutselde ik mijn simpele dieet in elkaar.

Nu kunnen wetenschappers best beweren dat E-nummers niet ongezond zijn wánt door de wetenschap goedgekeurd. Maar je kunt mij niet wijsmaken dat kunstmatige toevoegingen bijdragen aan iemand gezondheid. Ze dragen bij aan houdbaarheid, ja. Fijn dat je je ongezonde cakejes een jaar na aankoop nog kunt eten. Mijn bananencake is inderdaad binnen twee dagen beschimmeld. Maar daarvoor heb ik een vriezer. Volgens mij dienen al die wetenschappers uiteindelijk maar één doel, en dat is niet de volksgezondheid.
Ik kan me tenminste niet voorstellen dat optimel, becel, knorr, en noem al die reclamevoertjes maar op, extra bijdragen aan de gezondheid.

 

Hier veel verschillende reacties over dit onderwerp.
Hier een mooi genuanceerd artikel.
Hier een interview met Rosanne Hertzberger, 23 juli de eerste Zomergast.
Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 Reacties op gezond eten

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, met eten doe ik helemaal simpel, ik eet gewoon waar ik zin in heb. In mijn matig functionerend lichaam werkt mijn maag uitstekend, ik kan alles eten en heb nooit last van mijn maag. Natuurlijk probeer ik om een beetje afwisselend en gezond te eten met voldoende verse groenten en fruit. Maar een chocolade magnum op zijn tijd laat ik echt niet staan of een stuk appeltaart met slagroom. Het enige wat niet echt gezond is aan mijn eetpatroon is dat ik gewoon te veel eet, maar ja eten is ook zo lekker! Groetjes, Erik

 2. Ferrara schreef:

  Waar ik benieuwd naar ben, ben jij je beter gaan voelen toen je het eetpatroon aanpaste en dan bedoel ik niet de overbodige vreterij aan snoepgoed daar wordt de mens alleen maar dik van. Ik moet er niet aan denken dat ik (bijvoorbeeld) mijn bruine boterham moet laten staan.
  In huize F. houden we noodgeddwongen het cholesterolgehalte in de gaten, maar om daar nou de dure proactieve becel voor te gebruiken is in mijn ogen flauwekul, dat spekt andermans pot onnodig. De fabrikanten bedenken steeds nieuwe dingen waar de consument dan in moet trappen en dat geldt niet alleen voor eten. Ik kan me er wezenloos aan ergeren. Alsof we van het domste soort op aarde zijn. Neem nou die oma die met een likje voltaren op haar ontstoken gewrichten alle sporten van haar kleinzoon onder de (pijnlijke)knie krijgt. Yeach!

  • Hella schreef:

   Me beter voelen is helaas al een paar jaar niet aan de orde, maar als ik eens zondig (op een verjaardag, omdat je niet 'lastig' of 'ongezellig' wilt zijn toch maar kunstmatig gezoete dubbelfris of taart uit de supermarkt nemen) heb ik daar veel last van.

 3. lethe schreef:

  Ik vond het raar dat in de reacties op het eerste artikel de hoofdredacteur van het blog er maar op bleef hameren dat de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum negatief staan tegenover het "Leende-dieet", en dat niemand daar weer op reageerde.
  Naar mijn mening loopt in ieder geval het Voedingscentrum 1) 100 jaar achter en 2) aan de leiband van de voedingsindustrie, een ongelooflijk machtige lobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *