Claudia en de asielplaag

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Me terugtrekken uit de wereld en heel zen proberen te worden, of me blijven drukmaken om wat er allemaal gebeurt, ook al gaat dat ten koste van mijn gezondheid.
Afgelopen weekend was er op twitter een rel om de Asielplaag – kop in de Telegraaf, boven een artikel over criminele asielzoekers.
Ik vond dat er terecht een link werd gelegd met het fascistische verleden van de krant, waarin het woord Jodenplaag niet werd geschuwd. Uit de dagboeken van Klemperer kwam maar al te duidelijk naar voren hoe het werkt, het dehumaniseren van een bevolkingsgroep. Of lees anders even de Ten Stages of Genocide (stadium 4).
Niet oké dus, hoe genuanceerd het artikel onder die kop ook geweest mag zijn. (Ik heb het niet gelezen, het is ook niet waar het hier om gaat.)
Vanmorgen bij het mediaforum op radio 1 mocht Marianne Zwagerman daar haar zegje over doen. Ze kwam niet veel verder dan tig keren roepen hoe horden criminele asiekzoekers hele dorpen leegroofden. Het was alleen maar goed om dat te benoemen, niet dan, ja toch?
Zoals gewoonlijk haakte dwdd weer fijn in op de ophef, en liet vrouw Zwagerman andermaal haar zegje doen. Dolf Jansen verwaardigde zich niet om tot haar niveau af te dalen. Matthijs liet als gewoonlijk totaal niet merken waar hij stond, maar vroeg wel aan Claudia de Breij – daar om nog even gefêteerd te worden wegens de oudejaarsconference – om haar mening.
"Ik ben het eigenlijk wel met Marianne eens," sprak zij.
Nu moet ik het hele gesprek uitschrijven, want iedereen op twitter hoorde iets anders.

"Het probleem is alleen dat de Telegraaf – ik weet niet hoor, ik heb niet alle Telegraafs gelezen van de laatste weken – als er OOK een artikel staat over alle daadwerkelijke oorlogsvluchtelingen – volgens mij zijn de meeste mensen het er over eens dat we die ruimte moeten bieden, maar dat tuig, wat er wel degelijk zit uit Algerije en Marokko, wat ook echt heel lastig uit te zetten is, omdat Marokkanen en Algerijers niet terug willen en ik begrijp heel goed waarom, als we zeggen jamaar, je moet ook niet de fout maken, je besmet eigenlijk de groep echte oorlogsvluchtelingen door te doen alsof het hetzelfde is. Dat kun je doen door zo'n kop te maken, dat vind ik ook niet zo fraai van de Telegraaf, maar je doet het ook door erop te reageren met het verwijt aan de Telegraaf dat de Telegraaf doet alsof alle asielzoekers het zijn, want dan doe je datzelfde."

Dolf Jansen zegt dat hij daaarom een vraag stelde aan de Telgraaf, wat ze met die kop beoogden.

Claudia: "Jamaar ik schrok dus niet zo van die kop. Want waar het artikel over gaat, dat zijn ook mensen die voor grote problemen zorgen en waar je …"

interruptie

"De Telegraaflezer is niet zo stom, die leest …"

Dolf Jansen is bang voor wat er gebeurt als je elke keer deze termen gebruikt.

Claudia: "Ik ben daar niet zo bang voor. Alleen ik hoop wel dat de Telegraaf en alle andere kranten – want ik bedoel asielstroom, dat woord gebruiken NRC en Volkskrant ook, dat is ook een in de letterlijke zin ontmenselijkende term. Dat is niet het jongetje in het voetbalteam van je zoontje, dat is een stroom, tsunami, daar kun je van zeggen ja dat heeft niks met mij te maken, maar dit is een artikel over een groep die voor heel veel overlast zorgt, die heel negatieve gevolgen heeft en waar inderdaad geen oplossing voor lijkt te zijn. Welke politicus gaat daar stelling over nemen, zodat niet iedereen die denkt ik word hier bang van alleen maar richting Wilders kan."

Haar fans prezen haar om haar nuance en kwetsbaarheid en zeiden dat het een glashelder betoog was.
Voor mij werd alleen maar het gevoel dat ik bij haar conference had, bevestigd. Ik geloof haar niet. Mijn nardar slaat altijd een beetje uit bij Claudia. En al helemaal toen ze in het haar toebedachte tijdsslot mocht vertellen over die gewéldige show. Hoe ze speciaal voor de show naar de arme vluchtelingetjes was gereisd zodat ze ons precies zou kunnen vertellen hoe erg en hoe zielig. Want daar hadden wij natuurlijk geen idee van, want dat had zij ook niet. Allemaal foto's van Claudia in de zon met een vluchtelingenkindje op de arm. Zo begaan! De nardar sloeg nog wat verder uit.
En wat doet Clau, geschrokken, thuis op de bank? Twitteren.
"Voor de goede orde & extreme duidelijkheid: ik vind dehumaniserende koppen NIET goed. Dat zei ik ook. Wie dat niet horen wil, jammer."

Nu maar eens kijken of ik de slaap kan vatten.

toevoeging dd 120117
Gister stak Pieter Derks mij al een hart onder de riem, en vandaag kreeg ik de reactie van Sunny Bergman onder ogen. Ik sta gelukkig niet alleen.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Claudia en de asielplaag

  1. Joke schreef:

    Ik zou zeggen: stop met dat getwitter, die meningen-incontinentie. Scheelt je een hoop frustraties en levert je heel veel rust en energie op.

  2. Henri schreef:

    Ook ik heb met gekromde tenen naar Frau Zwagerman zitten luisteren.
    Kennelijk hadden geen van de vier, Mattijs, Dolf, Clau of Frau Zwagerman van het artekel over de Jodenplaag van 1941 gehoord. Maar ik vrees dat het nog erger is. Ze hebben alle vier om hun moverende redenen verzuimd om daarover te praten.
    Helaas moeten we het doen met dergelijke opinie makers. Hun opinie mag als bekend worden beschoud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.