stokpaard

million 2016-04-13 10.02De goedkoopste manier om technisch goed te leren schrijven is natuurlijk de cursus Honderd Valkuilen bestellen voor een tientje.
Maar de leukste en beste boeken om goed te leren schrijven zijn deze twee. How to Write a Million.
Het eerste deel behandelt plot, personages en vertelperspectief en dialoog, deel twee gaat over beschrijving, revisie, en locatie.
Met de Heldenreis alleen was ik er nog niet. Ik kon weliswaar een verhaal uitzetten, en de hele cast en alle gebeurtenissen op de rails houden, maar hoe schrijft een mens effectief? Hoe vermijd je beginnersfouten?
Ik heb sindsdien nooit één schrijfboek gevonden dat alle technische details zo goed en geestig behandelt. In het Nederlands komt alleen Renate Dorrestein een beetje in de richting, de rest houdt toch voornamelijk de mythe in stand dat schrijven alleen voorbehouden is aan geboren literatoren. En dat is onzin. Voor elke tak van sport – kunst – moet je je gewoon de techniek eigen maken, en daarna ga je meemaken wat voor schrijver jij bent. En of je nu in de literaire canon komt of verhalen gaat schrijven voor de Libelle: in alle gevallen moet je je techniek beheersen.
Zo, daar zit ik zomaar weer even op mijn stokpaard!
*hobbelt nog tevreden wat na*

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.