zwarte pieten

1964 9 hella en gerrit-eeuwe sinterklaasboekIk weet niet hoor, dat gezeur over Zwarte Piet. Tot in de VN aan toe! Hebben wij ooit iemand afgeranseld omdat Sinterklaas ons daartoe aanzette? Als je de inheemse feestjes van een land bizar vindt, lach je er toch gewoon om?
Als ik in Oman woon en élke ochtend op de radio hoor dat Christenen dom en Joden slecht zijn, stap ik dan naar een Hoge Raad om mijn beklag te doen over discriminatie? Welnee, ik gedraag me naar de normen van het land, en ontzenuw in vriendelijke gesprekken met autochtonen heel wat van hun vooroordelen. En zij de mijne. Op de souq kon je trouwens gewoon wandkleedjes kopen met het Laatste Avondmaal of een menorah erop.
Dat borstklopperige slachtofferschap, terwijl er in dit land niemand ook maar een haar gekrenkt wordt om zijn huidskleur vind ik een belediging voor echte slachtoffers. Waarom buigt de VN zich niet over homo's in Oeganda? Over besneden meisjes in Somalië?
Wat ben je bevoorrecht als je je tijd mag verdoen met lijden onder het onrecht van 4 eeuwen terug. Een onrecht dat trouwens evenzeer werd gepleegd door Arabieren en zwarten. Zet je onrechtvaardigheidsgevoel in voor hen die lijden onder onrecht dat NU gepleegd wordt. Anders kan ik me ook wel gaan wentelen in het feit dat ik 4 eeuwen terug een analfabeet dood moederdier was geweest, met negen levende en zeven dode kinderen. Dan kan ik toch beter vrouwen gaan helpen die er NU zo aan toe zijn.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op zwarte pieten

 1. Ferrara schreef:

  Eens helemaal eens.
  Een traditioneel feest dat niets met slavernij of racisme heeft te maken wordt in dat daglicht gemanipuleerd en de media voorop om het te voeden, zo fout.
  Hoera voor ds. Gremdaat en voor jou natuurlijk!

 2. Angela schreef:

  "Kijk oma," zegt mijn kleinzoon, " daar, een meisjes Zwarte Piet."
  "Hoe weet je dat?", vraag ik, want hij had gelijk.
  "Nou, dat zie je toch zo!"
  En een ander kleinkind zei bij het zien van een wel erg donker gekleurde voetballer in tenue, gekleurde korte broek en shirt dus:
  "Zo! Dat is een zwarte meneer, ik heb nog nooit zo'n zwarte meneer gezien."
  En dat midden in Sinterklaastijd.
  Kinderen zien haarfijn het verschil tussen een zwarte meneer of mevrouw of een Zwarte Piet, maar sommige volwassenen hebben dat onderscheidend vermogen verloren, helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *