In het gastblog waaruit deze vraag ontspringt, wordt het dilemma in meerdere vragen ontleed.
vraag: Moet je alle boeken van J.K. Rowling kopen omdat ze als Robert Galbraith zo goed schrijft?
antwoord: Natuurlijk niet. Je moet alleen boeken kopen/houden die je mooi vindt. Of ze nu onder 1 of meerdere namen geschreven zijn.
vraag: is het normaal dat je een schrijver onder pseudoniem beter vindt schrijven?
antwoord: De meeste schrijvers die ook onder pseudoniem schrijven, doen dat om een andere stijl of een ander soort boek te produceren. Daar houd je van, of niet, en dat zegt dan niets over het andere werk.
vraag: Waar zet je het in je boekenkast?
antwoord: Als deze vraag je werkelijk lijden bezorgt, zou ik zeggen: dubbelplaatsing. Twee maal aanschaffen zodat het zowel bij de G als bij de R kan.
en dan: Ik kan het me zo goed voorstellen dat je als schrijver iets anders wilt, maar in het uitgeefklimaat wordt gedwongen een soortgelijk boek als je eerste bestseller te maken. Dan is een pseudoniem dé oplossing. Zelfs Agatha Christie deed het, om tussen de moordzaken door wat chicklitjes te schrijven.
Zelfs ik doe het! Niet voor niets heb ik twee twitteraccounts. HellaKuipers doet alles wat schrijven en taal te maken heeft, en Heldinne loopt over van waar het hart van vol is, of dat nu de politiek, de teevee of de eindelijk volbrachte poetsbeurt van haar huis is.
Vrijwillige schizofrenie is voor schrijvers een zegen.
dit in antwoord op vraag 33 van 50books
Vrijwillige schizofrenie is voor schrijvers een zegen. Leuke vondst!