Kunnen computers fictie schrijven?

computer storiesJoh, Petepel, daarvoor moet je meer verstand van computers hebben dan van schrijven, dunkt mij. Maar ik denk wel dat het kan. Veel bestsellerschrijvers hanteren boek in, boek uit dezelfde formule. Neem mijn geliefde Nora Roberts. In elk boek is er een jonge vrouw met Iets Ergs in haar jeugd, dat haar, tegen de tijd is dat ze rijp is voor het houwelijck met Mister Big Hunk, komt achtervolgen, zodat hij haar kan helpen redden en hun liefde getoetst wordt. Eind goed, al goed.
En waarom lees ik ze dan toch zo graag? Omdat elke heldin weer anders is (en elke Big Hunk een andere kleur haar/ogen/landhuis heeft), met een ander vakgebied waar Roberts echt goed onderzoek naar doet. De setting is in ieder boek anders en wordt zeer sfeervol beschreven.
Tegen de tijd dat je dat in een computerprogramma hebt gestopt, heb je het boek ook geschreven. Misschien heeft Roberts haar éigen boeken wel in een computer gestopt, zodat ze nu zelf op die manier nieuwe boeken genereert.
Zou een computer ook literaire boeken kunnen genereren? Dat geloof ik niet. Het kenmerk van literatuur is toch dat er bij zo'n schrijver zulke unieke combinaties gemaakt worden, dat geen programmeur ter wereld ooit op het idee zou komen die überhaupt in het programma te zetten. Hij zou ook altijd achter de feiten aanlopen en nooit in staat zijn om in 2048 al "2084" te schrijven.
In een computer zit wat we weten, en literatuur gaat juist om wat niemand weet.

dit in antwoord op 50books vraag 23

Dit bericht is geplaatst in lezen, schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Kunnen computers fictie schrijven?

  1. testi schreef:

    reageren?

  2. Liesbeth schreef:

    Zo is het maar net!

  3. carel schreef:

    computers kunnen niet creatief zijn, lijkt mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *