wat nou, schrijfcafé?

In de mooie spiegelzaal van Paul Kruger begon vanmorgen het nieuwe seizoen van het Heerenveense Schrijfcafé. We hadden een record opkomst: 11 mensen!
Toen Ingrid ging informeren of we bij Paul Kruger terechtkonden, bleek het meisje dat haar te woord stond, nog nooit van het schrijfcafé gehoord te hebben. Ook al zaten we voordien op 3 minuten afstand. Het blijkt, ook al bestaan we inmiddels drie jaar, nog steeds een onbekend fenomeen. Terwijl ik er toch al vaker over geschreven heb en we ook met een prachtig stuk in de Heerenveense Courant hebben gestaan.
Dus daarom maar eens een korte schets van hoe een gemiddelde
schrijfcafé-bijeenkomst eruitziet.
Om tien uur zoekt iedereen een plekje aan de tafels in de zaal. We zitten in groepjes van 3 of 4 mensen. We bestellen onze koffie en thee, en dan begint Ingrid met het eerste uur. Zij werkt vanuit Creatief Dagboekschrijven, een stroming die is opgezet door Christine de Vries van Shodo (het idee van het schrijfcafé komt ook bij haar vandaan). De opdrachten zijn altijd speels en reflectief, en kunnen variëren van het aanvullen van open zinnetjes tot het schrijven van een "sprint," wat in feite bijna het zelfde is als een schrijfveer.

Belangrijk bij deze vorm van schrijven is dat er tijdens het voorlezen (want dat doen we dus ook, in kleine groepjes) geen feedback gegeven wordt. Hierdoor kan de luisteraar beter luisteren (want is niet in zijn achterhoofd al met een reactie bezig), en kan de schrijver het heel dicht bij zichzelf houden, zonder bang te zijn voor kritiek.
Om elf uur pauzeren we even, bestellen een tweede rondje, doen zonodig een plas, en dan is de beurt aan mij. Ik varieer mijn opdrachten: soms zijn ze autobiografisch, soms creatief (fictie), soms een combinatie van beide. Wat is je favoriete vakantieland? Schrijf nu een stukje over iemand die dat een rotland vindt. Zo dus. Hier mag bij het voorlezen wel op gereageerd worden, want hier gaat het ook om hoe het overkomt op de luisteraar.
Bijna zonder uitzondering zijn mensen stomverbaasd als ze merken hoe "vanzelf" het schrijven gaat bij het schrijfcafé, met hoe weinig moeite je zulke verrassende dingen kunt schrijven. Wie één keer is geweest, komt haast altijd weer. Steeds meer mannen weten het schrijfcafé ook te vinden. Op die ene uitzondering na dan.
Zo werkt het dus!
Nieuwsgierig geworden? Meer weten? Mail naar info@heldenreis.nl of naar info@spegelskrift.nl en kijk hier voor alle praktische informatie.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

1 Reactie op wat nou, schrijfcafé?

  1. reflexxus schreef:

    Dat wordt zo'n staand bord met info en een pijl voor de ingang waar jullie cursus geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *