van de schoonheid en de troost

Zodra de twijfels en de vragen geuit zijn, komt als een bliksemflits – in mijn geval een zin in een boek – het antwoord. De alinea ging over Patch Adams, de dokter (niet alleen van de clowns) die als onderdeel van de genezing aan zijn patiënten vroeg, welke kunstenaar hen weer bezield zou maken.
En klikkedieklikkedieklik – daar ratelden de radertjes in de fruitautomaat in mijn hoofd en katsjing! daar rolden de gouden munten naar buiten. Kunst en bezieling.
Daar waar mijn studie, mijn vreugde, mijn expertise en mijn missie elkaar raken.
Ik luister steeds minder naar het nieuws, lees steeds minder kranten, want het is toch allemaal maar doemdenken en slagen in de ruimte van hoe slecht het vast wel met ons gaat aflopen. Terwijl er in feite niets veranderd is. De kunstwerken die de mensheid heeft vervaardigd zijn er nog (bijna) allemaal. En wat is de beste remedie tegen doemdenken en depressie? Schoonheid, toch?
En dat wat jij écht, diep van binnen mooi vindt, daar haal jij toch je bezieling vandaan?
Waarom dat niet samenvoegen?
Hier lagen altijd mijn schatten, maar ik zag ze niet.

Dit bericht is geplaatst in kunst met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op van de schoonheid en de troost

 1. Mooi, mooi, Hella. Niets zo troostend als schoonheid waar iedereen een andere invulling aan geeft wat daardoor denk ik een heel boeiend (individueel) uitgangspunt is om mee te werken.
  Succes en goed te horen dat er van alles stroomt en op gang gekomen is.
  Fijn weekend!

 2. Sagita schreef:

  Helemaal mee eens! Je als een zonnebloem naar het licht richten, dan valt de schaduw achter je.

 3. Robert Waldekker schreef:

  Alles is én is niet, is bezig te worden én geweest te zijn, alles stroomt. De Kunst verstaat de Kunst dat te tonen in al die complexe eenvoud. Daar waar de ratio niet vermag te vatten. Stijgt de Kunst, in al haar vormen er zo belevend boven uit.

 4. elly schreef:

  Schoonheid is zo bezielend, maar hoe zou het goede herkenbaar zijn als het kwade niet bestond?
  Ik denk altijd in 'alles erop en eraan'.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *