De Toren van Bazel (verhaspelcolumn 2009)


Toen ik nog voor de Trouwsite schreef, sloot ik het jaar altijd af met een column die was samengesteld uit de taalverkrachtingen die ik gedurende het jaar had opgetekend uit de mond van sprekers op Radio 1. En dat is té leuk om niet te doen. Here goes ...

De Toren van Bazel

Toen God de wereld schepte, kon Hij nog niet vermoeden hoe bont en blauw Zijn schepselen het zouden maken met de taal. Zelfs de Babylonische Spraakverwarring, die onder Zijn instigatie tot stand kwam, bleek tot Zijn opperste verbazing maar een klein stokje in het hoenderhok, vergeleken met de onnavolgbare uitspraken waarmee Nimrods nakomelingen afschrikbarende verwarring zouden strooien. Sommige van deze incidenten zijn te wijden aan alcohol, maar de meeste zijn op een andere stoel gebaseerd. God moet Zijn analyse nog stellen, en ik kan op mijn kousenvoeten aanvoelen dat Hij bij het aanhoren van de blatante onzin af en toe een kreet slaat.

Daar zit Hij, in de dichtbewolkte lucht, tenenkrommend toe te kijken hoe de mensheid, ondanks een hele trits maatregelen, geen enkele politesse meer in achting neemt. Onder de baas zijn werktijd wordt rustig frituurvet gesmelten, massage aangeprijsd, de vinger op de pols gelegd, de vinger op de knip gehouden, grote sier uitgehangen, een ballon opgestoken en meer van die uitglijders van de bovenste orde.

De mensen helpen zichzelf in de verdoemenis. Om mensenlevens te voorkomen zal de bovenste steen boven moeten komen, anders zijn hun laatste uren geteld. Het is niet alleen een grens te ver, het is beneden alle maat wat er gebeurt.

God overweegt contraceptie, maar heeft een streng vermoeden dat dit vooral ammunitie tegen het lagere cement zou zijn. Het lot dat de taal is getroffen blijkt juist uit het feit dat de hogere echelons het klappen van de zweep niet kunnen opvangen (denk hierbij ook aan de Amerikaanse administratie). Taalliefhebbers liggen inmiddels in een deuk door deze hous aan klappen. God overweegt om Jaap de Berg op touw te nemen – wie het eerst maalt, wie het eerst haalt – maar dan wordt de arme man misschien aangezien als terrorist. Hij staat nu al loodrecht tegenover vele lakse sprekers. Regeringsleiders dan? Ach, die houden net als Merkel en Sarkozy hun mond stijf op elkaar, en geen hond die er naar kraait.

Welke voorbereidingen moet God dan nemen om weer de taalkundige opperhand te krijgen? De balkennorm afschaffen, daar heeft Hij geen behoefte bij. Een rijke in een brocante jurk zit al evenmin op hoge kolen qua correct taalgebruik als de mensen die erop gespinst zijn haar als belastingmelkboer te gebruiken. De ervaring wil, dat niemand het Nederlands meer onder de knieën krijgt.

God gaat zoals bekend over zes nachten eis, en daarna zag Hij lucht aan het einde van de tunnel. Hij zou de mensheid geen woord meer waardig gunnen, Hij had het lak aan die hele taal. Voortaan zouden de mensen aangewezen zijn op nonverbaal gedrag (dat kun je scabreus opvatten, en dat is ook met elkaar verwoven, maar je moet God niet verwarren met koning Herodotus in Jesus Christ Superstar). Dat klinkt als een boute uitspraak, maar Gods wetten zijn na veel toeters en bellen anoniem aangenomen.

Gelukkig heeft God mij nog geraadpleegd aangaande dit knijpend probleem. Hij was ook helemaal aan Zijn Latijn door die ratrace tegen de klok. Hij gaf de stok niet aan Maarten, maar aan mij.

Lieve God, zei ik eerbiedwaardig, mogen we zeven woorden houden? Dan kunnen we daarmee misschien in een voorwaartse spiraal terechtkomen. Er zingde in mijn hoofd de naam rond van een wijsgeer die ooit schreef: "Wij zullen elkaar nimmer begrijpen zolang wij de taal niet tot zeven woorden terugbrengen."

Ach, zei God, Mijn goede vriend Kahlil Gibran. Welke woorden had je in gedachten, kleine meid?

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk, en bewonder, zong ik. En daar kon God niet tegen tippen.

Dit bericht is geplaatst in schrijven, tijdgeest met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op De Toren van Bazel (verhaspelcolumn 2009)

  1. Elly schreef:

    Ja, als je er op gaat letten,hoor je vele merkwaardige vormen van taal. Vooral gezegden/gezegdes worden vaak verhaspeld en niet alleen op Radio 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *