HONDERD VALKUILEN THE E-BOOK

Mijn Honderd Valkuilen zijn niet geschikt bevonden voor uitgave in de Schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus. Daar geven ze boeken uit van 'echte' schrijvers, die vertellen over hun métier. Lezers worden verondersteld deze boeken in een avondje of twee uit te lezen, om dan weer iets wijzer geworden te zijn omtrent het geheimzinnige vak van de echte schrijver.
Voor de visie dat een groot deel van het schrijven te leren is door oefenen - net zoals je etudes speelt op een muziekinstrument – en door technische aanwijzingen, is helaas nog steeds geen ruimte.
Beginnende schrijvers moeten allemaal zelf het wiel uitvinden, dan komen tenminste alleen de werkelijke talenten bovendrijven. Al die anderen dragen immers toch niets bij aan het economisch uitgeefklimaat. Ik vind dat een cynisch uitgangspunt. Ik vind dat een schoffering van de honderdduizenden schrijfliefhebbers die Nederland kent.
Dat er voor alle creatieve vaardigheden theorieboeken zijn, wordt normaal gevonden. Stel je voor dat je de techniek van schilderen zou moeten leren uit de brieven van Van Gogh, stel dat je moest leren beeldhouwen uit The Agony and the Extasy, en dat je enige muziekboek een biografie van Mozart was!
Literair Nederland heeft ongelijk. Ik heb dat in Amerika kunnen zien, ik zie dat dagelijks bij mijn cursisten. Schrijven is te leren, talent ontwikkelt zich veel beter en sneller, door te oefenen en door simpele technische aanwijzingen. Omdat ik vierkant achter mijn overtuiging sta, omdat ik mij gesteund weet door de vele schrijvers die er al naar hebben gevraagd, bied ik vanaf nu als e-book aan:

HONDERD VALKUILEN
100 tips
100 opdrachten
over techniek en theorie
van het schrijven van fictie

Kijk voor de bestelwijze op mijn site.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op HONDERD VALKUILEN THE E-BOOK

  1. Dat idee dat schrijven een kwestie is van een soort inspiratie die je hebt of niet, is typisch nog zo'n overblijfsel uit de Romantiek. Sinds die tijd moet je op een onverwarmd zolderkamertje droog brood eten en afzien, anders krijg je geen inspiratie en kun je geen mooi boek of gedicht schrijven. Behoorlijk achterhaald idee, naar mijn smaak. De een heeft uiteraard wel degelijk meer talent dan de ander, maar talent moet je óók ontwikkelen. Zelf bezit ik het helaas niet, maar als ik wel zo creatief zou zijn, zou ik er zeker lekker aan werken en schaven.

  2. Sagita schreef:

    Misschien is Augustus geen goede uitgever voor je boek. Een uitgeverij als Boom ziet er misschien meer brood in.
    Ik vind wel, dat willen schrijven op zich niet genoeg is. Je moet talent hebben en willen zweten desnoods ontberingen willen lijden om het te ontwikkelen, maar dan nog heb ik altijd gehoord; is een boek schrijven 5% inspiratie en 95% zwoegen. Een boek zoals dat van jou kan dat percentage zwoegen vast verminderen. Niet steeds in de zelfde valkuil trappen. Ik wil het dan ook graag van je kopen.

  3. Heldinne schreef:

    Dankjewel Sagita!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *